Part of the Do'a Iftitah

"Verily my solats, my ibadah, my life and my death I surrender to Almighty Allah, Creator and Lord of all the worlds. Never will I associate anything with Him. So am I commanded and I am of those who are Muslims."

The Muslim Bloggers Alliance

The Muslim Bloggers Alliance
Bringing Muslim Bloggers Together

ReadNWrite Ad

Monday, October 31, 2011

Ancaman pengaruh liberalis agama meracuni minda umat Islam Malaysia.

Abraj Al-Janadiriyya,
Makkah al Mukarramah,
Saudi Arabia.
3hb Zulhijjah 1432 Hijrah / Isnin 31hb Oktober 2011.


Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.


Ya Ikhwanul Muslimun na wal Muslimat, ummati Rasulullahi Sallalahu Alaihi Wassallam.
Saya ingin melahirkan kekhuatiran saya terhadap ancaman pengaruh dari golongan yang menampilkan diri sebagai ahli akademia dan pakar hal ehwal agama serta perundangan tetapi sejak kebelakangan ini menjadi punca pelbagai macam polemik dikalangan warganegara kita.


Golongan ini merancang untuk berkuasa dan berkedudukan tinggi didalam susun atur pentadbiran negara kita Malaysia ini tampil kemuka dengan bertopeng keadilan dan pejuang nilai-nilai kemanusiaan sejagat walhal mereka sebenarnya menjadi musuh ummah didalam ertikata sebenarnya.


Golongan yang menampilkan diri dengan wajah pemikir Islami dan kononnya memperjuangkan keadilan kemanusiaan sejagat ini sanggup menyalahgunakan peluang yang disediakan pemerintah kepada mereka untuk mempertingkatkan pencapaian diri didalam akademik, beralih arah dan menjadi penyemai fikrah liberalism didalam minda anak2 muda dan orang2 dewasa yang kurang mantap asas akidah Islam dan pemahaman mereka tentang pelbagai bentuk gerakan assimilasi doktrin orientalis dan konsep konsep sosialisma dan liberalisasi didalam 'beragama'.


Cara gerak kerja mereka ini amat licik dengan berselindung disebalik terma terma begitu begini yang berbunyi Islami tetapi hakikatnya lebih condong kepada menyemai bibit bibit liberalisma dikalangan golongan pelapis dan bakal peneraju arah tuju kehidupan masyarakat tanahair kita.


Golongan ini mudah melabelkan gerakan Islam setanahair sebagai kolot dan ketinggalan zaman. Mereka mudah saja menidakkan usaha pergerakan Islam tanahair sebagai pengampu kerajaan dan penjilat pemerintah. Walhal mereka yang menuduh ini tidak kurang pula dari segi mencari ruang dan peluang untuk membina kedudukan siyasah mereka sendiri dikalangan pakatan pembangkang.


Selaku seorang pemantau arus kehidupan masyarakat kita dan penulis blog serta aktivis agama Islam, saya boleh membaca dengan jelas akan siapakah mereka ini dan siapa pula yang mendokong usaha mereka dengan berpandukan kepada portal-portal media siber dan cetak yang memberikan musuh musuh ummah ini pentas untuk mereka menyebarluas pengaruh beracun mereka?


Saya belum mahu menamakan siapa kah golongan ini secara terbuka sekarang kerana adat resam warisan warga tanahair ini mengutamakan konsep sindir dalam pesan. 


Gunakan daya mentelaah tuan puan untuk memastikan siapa dia mereka yang saya maksudkan ini melalui kaedah melihat pada siapa pemuka berlabelkan pemuka Islam yang sering menimbulkan kontroversi dengan kenyataan kenyataan luarbiasa sejak kebelakangan ini?


Barangsiapa diantara golongan 'pendakwah' yang nampak sangat lain cara 'pendekatan' ia kepada cara mentafsirkan suruhan dan larangan agama harus di pantau dan diperhatikan selalu oleh pihak berwajib kerana ada kemungkinan ia membawa unsur unsur khurafat dan bidaah dikalangan ummah!


Bukan apa. Takut berulang kes musang berbulu ayam. Habis ayam sereban kena ngap. Bukan berburuk sangka ke apa? Cuma berwaspada agar tidak kena bagai 'Harapkan pagar ; pagar mentekedarahkan padi!'


Tak semua yang nampak alim tu zalim tetapi beringat sebelum kena dan berjimat sebelum habis tu bukan pesan pesan kosong orang orang tua kita dulu dulu.


Sejak kebelakangan ini banyak benar yang kencingkan kita terutama bila kita dok mengharap harapkan sangat bimbingan mereka ini. Akhirnya menggertap bibir, mengancingkan gigi menahan amarah dikhianati golongan yang bertopengkan agama ini. 


Bukanlah pula berkata bahawa yang lain tu sesempurna tara mana? Cumanya bila yang nampak alim ni menganiaya kita, sakitnya jauh lebih terasa. Ini yang saya cuba mengingatkan pada tuan puan agar berhati hati menerima tunjuk ajar dan pandangan serta pendapat golongan yang menjaja ayat ayat Al Quran dan huraian tafsiran hadis Nabi serta ijma' ulamak.


Tidak rugi kita untuk berwaspada. Biar sesal dahulu dari menyesal kemudian.


Tak gitu?

Tabung Haji ~ An Oasis of Hospitality for Malaysian Hajj Pilgrims

It's been 10 days since I first stepped foot here in the Holy Lands of Makkah al Mukarramah, Saudi Arabia.

My first ever umrah was quite eventful and also an eye-opening experience of seeing the Blessed Kaabah with my own eyes for the very first time in my life.



The grandeur of the Masjidil Haram and its ever expanding infrastructure is really quite humbling and to be caught in the sea of humanity coming from all over the world is an experience that will forever be burned into my memories.
One has to take it all in and absord the atmosphere, adjust to the extreme temperature searing one's skin and inducing one to a stage where to those of us Malaysians who are used to a tropical soothing, balming climate can easily get a blackout and maybe even pass out if caught under the direct scorching sun's heatwaves!


Heatstroke is a possibility. I nearly passed out after performing my first ever Friday prayers last week when I was there a day after arriving. I had no choice but to retreat to the shade and recover from that first bout of being exposed to the Saudi sauna treatment so to speak!


I have no choice but to acclimatize myself to the Middle Eastern scorching temperature and try my best to survive during my Hajj pilgrimage here in the Holy Lands. Its really quite a scorching welcome. :)


No wonder that some of the ordinary Arabs whom I came across the other day, who actually live in the harsh desert climate have sun-baked tough macho guy look! They are featured in one of my many videos which I need to process and upload to my You Tube account later. Real tough guys. 


As weather beaten as the many resilient camels I saw plodding about in the hot scorching deserts of the Jeddah to Makkah highway. 


Most of us Malaysians would swoon and pass out under the direct midday sun if left to dry under the burning heat. For sure.


I am truly grateful to be here under the care and protection of our Malaysian Pilgrims Fund @ Lembaga Tabung Haji Malaysia. The administrators and staff of Tabung Haji Malaysia are really exemplary Muslims.


They cover all our needs and have well qualified and right minded people taking care of both the pilgrims and TH personnel here. That to me is quite a blessing. Alhamdulillah. 


To this date, I have yet to meet anyone amongst the Tabung Haji staff either back in KL or here in Saudi Arabia, who are in any way discourteous or have been rude to any of the Hajj pilgrims and fellow TH staff. Wallahi!


Syukur Alhamdulillah! Its like each and every key personnel including the very top TH officials are specially handpicked and selected from amongst the very best to be employed and in service of the jamaah haji's and their TH team members. 


Quite encouraging to know that TH really live up to their slogan for this year's Hajj season : 'Bersama Santuni Dhuyufurrahman' with the meaning of 'Together Taking Care of The Hajj Pilgrims Needs in all areas for the sake of Ar Rahman ~ Allah, the Most Compassionate'.


That involves the taking care of the physical, emotional, spiritual and religious know how needs of each and every Hajj pilgrim so that they get to perform their Umrah and Hajj as correctly as possible!


I checked about the meaning of the term above first with Dato Nooh Gadut, the former Mufti of Johor Darul Takzim, who is the TH Adviser for Religious Affairs and currently stationed here as the Specialist Consultant at TH Makkah HQ at Abraj Al Janadiriyya, Makkah al Mukarramah, Saudi Arabia.


So, TH is not taking just any run of the mill Islamic scholar as their adviser. No less than a former Mufti and who is also the Religious Adviser to the Johor Malay Sultanate.


So, rest assured that our religious obligations are fully met and rightly guided with Islamic scholars such as Yang Berbahagia Dato Haji Nooh Gadut and Yang Berbahagia Dato Seri Haji Hassan bin Haji Ahmad, the Penang Govt State Mufti.


As to the rest of the needs of the Malaysian Hajj Pilgrims, Tabung Haji through its subsidiary company, TH Travel & Services have a whole range of packages to suit every wallet! :)


From the simplest package of the common folk to the flushed with Saudi Riyals wealthy Muslims. From a dorm of 5 to 6 beds per room hotel accommodation to a private suite in a 5 to 6 star luxurious hotel just about 20 to 30 metres away from the Masjidil Haram's main gates.


Talk about separation of the masses or classes. It exists as far as hotel accommodation and designer meals are concerned. 


Yet when it comes to performing the ibadah of umrah and hajj itself, there is just no preferential treatment in the Masjidil Haram except if one is a head of state or VVIP who will be ushered in by the authorities free from the jostling and scrambling that the average Hajj pilgrim is exposed to in that heaving mass of circumambulating pilgrims coming from all parts of the world.


Shown below are a few photos I took of various kinds of ethnicities jostling to get a cup of Zam Zam water from the many faucets provided by the Keeper of the Haramain. The most refreshing water in the world. 
All kinds of Muslims congregating in the cause of Allahu Ta'ala, to purify themselves and to cleanse their souls from sins which they may have committed. 
The preferential treatment of dignitaries will take place everytime a ruling head of state visits or comes to perform his or her umrah or hajj. I am pretty sure that the enforcement agencies will cordon off the path or area around the Kaabah to let the entourage of the visiting dignitary or dignitaries adequate room to make their way to the Hajarul Aswad and kiss it as much as they wish or prefer? 

No need to worry about being crushed in the mad stampede that takes place at that corner of the Holy Kaabah every passing second of the day or night as I have witnessed with my own eyes!


All these is only here upon this Earth. Once we are dead, there is no such separation of the classes. Every soul will be put through the same interrogation regardless of their earthly positions and status upon their death.


Its disappointing to know that there are some who abuse their trip to Makkah al Mukarramah by praying for bad things to happen to their fellow Muslims. Some of these holier than thou types make doa before the Baitullah so that their political enemies have their stomachs burst open or other unnatural disasters and calamities to befall them. I pity such folks. Wasted bro!


Coming all the way from the Malaysian Peninsular to do what? Majnun ya sayyidi's! Lunacy! 


One must always appreciate the golden opportunity given by Ar Rahman for us to be able to be here. Upon sacred and holy grounds. Where Rasul Sallalahu Alaihi Wassallam once lived and together with his companions helped establish the Masjidilharam and reaffirm the Syahadah and clarion call of the Talbiyah to reverberate and resonate from these rocky valleys to all corners of the globe!


Labbaik kallah humma labbaik! 


Labbaik kallah syarikalaqa labbaik!


Innal hamda!


Wal niaqmata!


Lakawal mulk!


La syarikalaq!


Being here in the company of the most pleasant, well behaved, professional sincere hearted Muslims working in Tabung Haji makes my first ever Umrah and Hajj pilgrimage quite a reassuring experience.


From the start of my callup to be with this year's jamaah in performing the Hajj, it has been an eye opening spiritual journey that has surely been very satisfying to me so far.


Alhamdulillah.


Brothers and Sisters, Ikhwanul Muslimeen,


We who have been blessed to be able to be here in the most holiest city of Islam, ought to know better than to dwell upon the negative and learn not to ill speak of our fellow Muslims and those who are our hosts. The Saudi Arabians.


Think it's easy to manage 3 million over pilgrims converging upon a city nestled amongst the rocky outcrops of valleys in a desert environment?


We would already have our hands full attending to our relatives or friends if they were to drop in unannounced at our homes? Imagine having to deal with people from all kinds of ethnic origins and social customs, with different forms of interpretations and practices of what they think is Islam?


Same goes for Tabung Haji.


A national pilgrims authority with just about 800 staff here in Arabia having to deal with 28,000 over pilgrims from all over Malaysia with our varying local dialects and customs and who also have to put up with ever changing Saudi Arabian guidelines and decisions. 


Like the recent limit on Tabung Haji members withdrawals of Saudi Riyals to just SR500 per day. It had nothing to do with TH but a number of blogs wrote about the matter in a negative light when they should know better than to nitpick on TH which as far as I have come to know them in person and been able to deal with them daily are the best in the world as far as managing our Malaysian pilgrims as well as they have done to date.


Our fellow bloggers fail to take into consideration that TH and every other pilgrim authority here are but guests in Saudi Arabia. We are in no position to dictate to our hosts as to how to run their country's affairs which includes the unenviable tasks of keeping the world's two most holiest sites @ Masjidilharam and Masjid An Nabawi.


You think it's easy to monitor the millions of pilgrims coming from all over the world almost daily during the Hajj?


We get worked up when relatives or friends suddenly drop unannounced? Ah! The floor hasn't been mopped yet! This and that plus a thousand and one other things that have to be tidied up, arranged, etcetera.


Hence, it is unbecoming for anyone to be critical of our Saudi hosts when we aren't that picture perfect ourselves! If we are too concerned with the lack of this and that, please stay home.


Don't travel overseas and expect everything to be smooth sailing or exactly as we desire or envision it to be? This is not Aladdin's palace where our every desire will be fulfilled at the clap of the hands. This is real life. Not a fairy tale.


Tabung Haji has been taking care of each and every Malaysian pilgrims needs to the letter. Even the staff are well taken care of and provided with almost everything that they need.


So, to put it in a nutshell, TH is an oasis of hospitality in a city populated by almost every kind of Muslim there is in the whole wide world. 


(L to R) Tuan Haji Mohd Nor (Deputy Manager) and Tuan Haji Hafizudin (Manager) of Maktab 93 TH, located at the Hotel Lulu-At Tauhid, Al Misfalah, Makkah Al Mukarramah. These two gentlemen attended to my needs very well when I first arrived in Makkah and took care of my lodging and dietary needs. May Allah reward them well. Ameen.
Thank Allah for TH!


Truly a first class Malaysian authority that we can all be proud of. Syukur Alhamdulillah!


May Allah bless each and every staff and official of Tabung Haji Malaysia for the exemplary work they have done and are still doing! Insya Allah!


There are many other outstanding TH key personnel and administrators whom I will be writing about in the coming articles.


We need to appreciate the hardworking, diligent and efficient Malaysian Tabung Haji officials and staff who are working very hard here in Makkah al Mukarramah, Jeddah and Madinah Al Munawwarah to make sure that our Hajj rituals is perfect and performed to the exact dictates and requirements of Allah Subhanahu Wa Ta'ala and in accordance with the Sunnah of His Glorious Messenger, Muhammad al Mustafa, Rasulullah Sayyidul Mursalin.


Mahaguru58 will be sharing more after this. Insya Allah.


Wabillahi Taufik Wal Hidayah.


Wassalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.

Thursday, October 27, 2011

Bila 'Imam' berseluar atau berkain labuh.....


Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.


Tuan tuan saudara saudara seIslam yang kukasihi sekelian.


Saya percaya ramai di antara kita yang faham akan tatacara dan cara sepatutnya seseorang 'Imam' berpakaian sudah pasti akan terkilan bilamana sesiapa yang dilantik menjadi imam, samada sementara atau kekal tidak mengamalkan cara sunnah Rasul Salallahu Alaihi Wassallam berpakaian tidak menutupi buku lali kaki.


Di akhirul zaman ini, sudah kerap saya melihat golongan imam yang tidak mematuhi larangan Nabi Muhammad Sallalahu Alaihi Wassallam.


Jika ada di antara anda yang melihat sedemikian, harap tegur lah 'imam imam' berkenaan dengan secara berhemah. 


Sesungguhnya Rasul Sallalahu Alaihi Wassallam telah bersabda melarang kita kaum lelaki yang beriman dari melabuhkan pakaian kita sehingga menutupi buku lali kaki kerna ianya melambangkan kesombongan seseorang dari zaman jahiliyyah lagi. 


Nak kena ada ilmu menegur dan menasihati golongan imam dan pemuka Islam ini sebab mungkin ada yang akan melenting memarahi kita pula jika tidak kena dengan cara menegur akan mereka itu?


Almaklum sajalah kerna ego manusia tetap bersarang didalam dada setiap dari kita tak kiralah siapa kita ini? 


Nak kena tahu teknik dan taktik bagaikan merejam lembing tembus ke belakang tetapi bila dicabut tak setitis darah yang terbit! Fuyoo! Nak kena belajar 'skills' nasihat seperti ini. Efektif syeikh! :)


Barangsiapa yang tidak mengendahkan larangan Rasulullah Sallalahu Alaihi Wassallam sesungguhnya sengaja menempah tiket ke Narr al Jahannam.


Sampaikanlah peringatan ini kepada sesama Islam. Mudah2an anda diberkati Allahu Ta'ala kerna menyampaikan nasihat ini yang diwariskan dari Muhammad ibni Abdullah, Sayyidul Mursalin.


Insya Allah.

Wednesday, October 26, 2011

Syariah tertegak di Brunei Darussalam ~ Kesultanan2 Melayu Malaysia bila lagi?



Titah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Sultan Brunei Darussalam Tuanku Al Sultan Jeneral Haji Sir Hassan al-Bolkiah Mu'izzaddin Waddaulah di atas menunjukkan bahawa walaupun Duli Tuanku Sultan Brunei memerintah sebuah negara Melayu yang kecil tetapi yang paling kaya raya dengan hasil minyak petroleum, Baginda mempunyai kesedaran yang cukup tinggi sebagai seorang Raja Melayu yang benar benar berdaulat dikalangan Duli Duli Tuanku Sultan2 Melayu yang masih berkuasa di rantau Nusantara ini.


Hamba ingin bertanya, 'Bilakah pula kesembilan  Duli2 Tuanku Sultan2 Melayu yang bertakhta di sembilan buah negeri di Semenanjung Tanah Melayu akan berani bertitah sedemikian pula?'


Jika hendak harap parti2 politik yang dahulunya bertemakan 'Islam', takut tinggal harapan sahaja kerana mudah melatah pabila disergah Maharaj Karpal Singh Zindabar, Pengerusi DAP merangkap kuasa sebenar Pakatan Pembangkang!
Hendak harap UMNO menegakkan Syariah Islam, PM sekarang Dato Seri Najib terlalu ghairah melayan puak pencacai Kaffir MCA didalam BN yang sering mengugut dan menggertak beliau walaupun dari segi politik mereka umpama bateri hilang kuasa yang sudah luput tarikh dan hanya sesuai di kitar semula oleh tauke 'recycling' yang duduk ditepi jalan dengan botol2 plastik serta timbang kilo mereka?


Nak buat macamana?


Duli2 Tuanku Sultan2 Melayu di Malaysia tidak bebas untuk bertitah sama seperti Sultan Brunei Darussalam kerna terikat dengan kekangan kuasa Raja Berperlembagaan!


Merdeka hanya pada nama. Tidak bebas tara mana.


Bukankah negara kita sudah mengaku merdeka dari penjajah British sejak 1957?


Apakah Parlimen Malaysia mahu terus terikat dengan kongkongan Perlembagaan sekular yang dikarang dan di deraf oleh Suruhanjaya Lord Reid Kolonial British?


Apa ertinya kemerdekaan kita sekiranya masih terjajah dengan kehendak British?


Merdeka bersyarat?


Tak merdeka dengan sesungguhnya lah, ya?


Merdeka didalam sangkar penjajahan British secara teknikal perundangan sivil.


Didalam hal ini, Sultan Brunei ternyata adalah satu satunya Sultan dan Raja Melayu yang benar benar berdaulat didalam ertikata sebenarnya di dalam dunia ini.


Daulat Tuanku! Patik doakan Tuanku berjaya!!!




Salam Tok Mamu dari Makkah al Mukarramah, Arab Saudi.

Jawapan kepada komen2 pendokong Pakatan Pembangkang

Assalamualaikum semua,

Pertama sekali ingin saya ucapkan ribuan terimakasih kepada tuan/puan yang sudi mengirimkan komen pada saya berkenaan pengalaman saya sedang berada di tanah suci Makkah al Mukarramah ini.

Saya ingin merakamkan setinggi tinggi penghargaan saya kepada pesona, pendekartua, Hajjah Kama At-Tarawis dan Tukang Dok Peghati kerna dapat menumpukan perhatian tuan puan kepada intipati dan maksud asal artikel saya ini.

Beralih kepada hamsor dan LKTP1436 yang merupakan pendokong Pakatan Pembangkang (bukan Pakatan Rakyat kerana tidak berdaftar dan tidak disokong seratus peratus oleh kesemua rakyat Malaysia) saya ingin bertanya tuan2 :

Apakah jaminan bahawa Pakatan Pembangkang akan diterajui PAS dan PKR?

Bukankah sampai ke hari ini DAP menentang sekeras kerasnya apa apa usaha PAS untuk menegakkan sebarang hukum hakam Hudud Allah?

Sembang deraih mengalahkan orang terutama didalam bab menyalahkan Kerajaan BN didalam bab agama tetapi sampai ke saat ini masih akur dengan gertakan dan bentakan Karpal Singh, Lim Kit Siang dan kenyataan Ketua Umum PKR Saudara Anwar Ibrahim bahawa Pakatan Pembangkang TIDAK MENYOKONG HUDUD!!!

Soal saya sedang berada di Tanah Suci tidak berbangkit kerana saya berada disini untuk mengerjakan ibadah haji saya diatas izin Allahu Ta'ala semata mata!!!

La haula wala quwwata illa billah hil aliyyul adzhim!

Tidak ada kuasa selain Allahu Ta'ala yang Maha Perkasa!!!

Saya tidak yakin bahawa PAS dan PKR akan berupaya untuk menjaga kebajikan Lembaga Tabung Haji yang amat berjasa sekali kepada seluruh jamaah haji kita sejak zaman berzaman kerana jika benar berlaku perubahan kuasa Kerajaan Persekutuan kepada Pakatan Pembangkang YANG DITERAJUI DAP ~NA'UZUBILLAHIMINZALIK!!! Kerajaan Pakatan Pembangkang boleh menjamin kesinambungan kejayaan Lembaga Tabung Haji Malaysia seperti sekarang ini!!!

Ini hakikat tuan2!

Saya meminta tuan2 menegakkan Daulah al Islamiyyah di negeri2 yang diterajui PAS dan PKR dahulu sebelum menuduh saya macam2.

Kat Kelantan dan Kedah yang diterajui Kerajaan pimpinan PAS, apa kedudukan anjuran Penegakkan hukum Hudud Allah?

Jawab le!

Kat Pulau Pinang, DAP memerintah. Apa kedudukan orang2 Islam didalam Kerajaan Pulau Pinang?

Jawab brader.

Kat Selangor, apa cerita dengan penegakkan Hukum Hudud Allah?

Maksiat semakin berleluasa didalam negeri Selangor yang dipelopori Kerajaan yang diterajui PKR tetapi yang menarik tali itu ini adalah sebenarnya Exco2 DAP!

Tuan2 berdua nak tuduh saya itu ini harus beringat bahawa anda sedang memfitnah saya seorang hamba Allah yang kini berada di Tanah suci dan sedang menjadi salah seorang Tamu Agong Allahu Ta'ala.

Saya bukan jenis orang yang bangga berdoa dihadapan Kaabah dan mendoakan laknat bagi saudara sesama Islam seperti rakan rakan sedakyah tuan2.

Saya bukan orang yang suka mendoakan pecah perut dan celaka keatas sesama Islam seperti pemimpin tuan2 dan rakan blogger anda.

Saya hanya menyatakan yang hak. Kerisauan rakan blogger MBA saya adalah berdasarkan pemerhatian beliau yang juga seorang tuan haji dan amat risau dengan kebarangkalian berlaku perubahan kuasa dari diterajui orang orang sesama Islam dengan kita kepada Pakatan Pembangkang tuan2 yang sebenarnya diterajui DAP yang berketuakan Kaffir Harbi seperti Karpal Singh, Kit Siang dan anak beranak mereka.

Saya tidak mengatakan bahawa UMNO suci bersih tara mana tetapi berbandingkan UMNO dan BN dengan Pakatan Pembangkang yang dikepalai DAP didalam ertikata sebenar benarnya, saya tak rela DAP menentukan arah tuju negara tercinta kita Malaysia.

Ingat bahawa tuan2 sedang menuduh bukan2 pada saya seorang jamaah haji.

Doa seseorang hamba Allah di Al-Multazam akan diperkenankan Allahu Ta'ala!

Saya tidak akan melayan lagi mana mana komen dari anda berdua kerana tidak ada gunanya melayan kalian yang ternyata termasuk didalam golongan mereka yang 'sum mum buk mum om yom fahum laa yar ji 'uun.

Jangan lah tuan2 menambah dosa2 yang sedia ada dengan mengunjing sesama saudara Islam tuan2.

Saya akan berdoa agar Allahu Ta'ala membuka pintu hati kalian dan dapat bertaubat nasuha dari terus bermusuh sesama Islam tetapi mahu pula mendokong usaha Kaffir Harbi seperti pemimpin2 tuan2 didalam DAP.

Devils After Power.

Wassalamualaikum.

Tuesday, October 25, 2011

Tabung Haji ~ Pengendali Haji terbaik dunia - Pandangan Mahaguru58

Pengembaraan saya ke Tanah Suci bermula dengan panggilan pihak berkuasa ke atas Tabung Haji memaklumkan akan pemilihan saya untuk bersama sama dengan puluhan ribu jamaah Haji 1432 Hijrah tahun ini.


Antara percaya dan tidak, yang saya mampu lakukan adalah hanya menangis kesyukuran dan sujud kepada Allahu Rabbi kerana memakbulkan impian faqir ini sejak sekian lama untuk dapat menyempurnakan Rukun Islam ke 5 dan terakhir ini.


Saya menangis kegembiraan dan menyampaikan berita gembira ini kepada isteri saya nan tercinta. Beliau hanya mengucapkan syukur dan mendoakan saya selamat pergi dan selamat mengerjakan fardhu umrah dan haji dengan sesempurna mungkin.


Syukur Alhamdulillah.


Hari hari yang berikutnya menyaksikan saya ke hulu ke hilir membeli keperluan haji seperti kain ihram, pakaian2 yang tertentu dan pelbagai macam kelengkapan lain yang akan saya perlukan semasa berada di Haramain.


Saya ke Bangunan Tabung Haji Jalan Tun Razak dan bertemu dengan pegawai2 yang berkenaan. Jutaan terimakasih tidak terhingga kepada mereka yang terbabit didalam pengurusan pemergian saya ke Tanah Haram.


Hanya Allah sahaja Maha Pembalas di atas segala bantuan dan pengorbanan tuan/puan. Saya amat terhutang budi kepada Tuan Haji Mohd Naser Jaafar, Pengurus Media TH dan juga kepada Pn. Hjh. Zakiah serta beberapa orang Petugas Haji yang lain diatas jasa mereka kepada saya baik di tanahair dan juga di Makkah al Mukarramah sini.


Seperti dipinta, saya beserta isteri berlepas ke Kompleks Tabung Haji Kelana Jaya pada malam Rabu 19hb Oktober dan tiba di sana pada jam 5 petang ke atas.  


Suasana disana memang meriah bagaikan pesta pestaan dengan ribuan orang terdiri dari para jamaah haji dan ahli2 keluarga mereka serta para peniaga barang keperluan haji dan pengusaha gerai2 makanan dan minuman menambah kepada keadaan sibuk di kompleks tersebut. 


Sesudah solat Maghrib dan kemudian mandi dan menukar memakai kain ihram selepas membaca niat yang diperlukan, saya pun bersama jamaah yang lain serta ahli keluarga menunaikan fardhu maghrib secara berjamaah dan selepas itu, melapor diri di bahagian pentadbiran TH.


Saya kemudiannya bersalaman dengan isteri tercinta dan ahli keluarga kami yakni keluarga abang ipar sulung saya yang turut datang menghantar saya pada malam itu. Terimakasih kerana sanggup datang. Pak Uda, Kak Marsita, Emiza, Efiza dan Eliza. Uncle sayangkan kamu semua. :)


Walau berat hati untuk meninggalkan isteri tercinta, daku terpaksa juga demi menyahut Panggilan Baitullah! Labbaik kallah humma labbaik! Labbaik kala syarikalaka labbaik! Innal hamda! Wal niaqmata. Lakawal mulk. La syarikalaq!


Kami berpisah buat sementara kerana Allahu Ta'ala telah memakbulkan do'a saya untuk dapat menunaikan fardhu haji sebelum meninggal dunia yang fana ini. Saya berhasrat untuk membawa isteri tercinta menunaikan fardhu haji bersama nanti bilamana mendapat duit EPF jika saya panjang umur dan dapat hidup samapi cukup usia 55 didalam dua tahun lagi? Insya Allah.


Saya kemudiannya dihantar abang ipar saya, Ir.Tuan Haji Zainal Abidin yang menolong membawakan beg besar saya sampai ke pintu masuk ruang pentadbiran Kompleks TH. Selepas menyerahkan paspot kepada pegawai bertugas dan melepasi pemeriksaan keselamatan serta X-Ray bagasi, saya kemudiannya di minta menunggu di bilik khas dan kemudian datang seorang pegawai TH membawa saya sampai ke Dewan Besar Kompleks TH Kelana Jaya dimana sudah berkumpul para jamaah haji yang lain.


Kami diberikan taklimat tentang cara cara pelaksanaan ibadah haji dan kemudian ada seorang jamaah yang juga seorang ustaz diminta melaungkan azan. Sayu hati ini mendengar laungan azan sebelum pemergian kami ke Tanah Haram, bumi para rasul dan anbiya iwal mursalin.


Saya begitu bersyukur dengan layanan sebegitu baik dan hormat oleh setiap petugas Tabung Haji. Memang cukup membanggakan. Semoga Allah memberikan mereka ganjaran dunia dan akhirat nanti. Insya Allah!


Bayangkanlah! Bagaikan VVIP, kami di iringi pegawai polis trafik dengan kilauan lampu biru motosikal kuasa besar mereka dan dengan bunyian siren melapangkan laluan di jalanraya dari Kompleks Tabung Haji Kelana Jaya sampai ke KLIA.


Memang kelas lah Tabung Haji jaga jamaah! Tak ada benda nak boleh komplen! Kita ni harus mensyukuri nikmat!


Bagi pandangan peribadi saya, Tabung Haji memang sudah dan sedang melakukan sebaik mungkin didalam melayani keperluan para jamaah haji seMalaysia.


Saya cuma boleh memperingatkan tuan puan, saudara saudari seIslam dengan saya bahawa sekiranya kita hendak mencari kekurangan seseorang atau sesuatu, maka sudah pasti kekurangan yang kita cari akan terserlah pada kacamata kita.


Sebaliknya jika kita hendak mencari kelebihan seseorang atau sesuatu perkara, Insya Allah akan jelas pada pandangan mata hati kita jua.


Tinggal mahu tak mahu je untuk menerima dan mengakui hakikat keadaan.


Mudah2an Tabung Haji terus maju demi kesejahteraan umat Islam seMalaysia yang menanam azam untuk dapat mengerjakan umrah dan haji yang sempurna melalui pengelolaan Tabung Haji Malaysia.


Seorang rakan blogger saya yang sudah menunaikan fardhu haji beberapa tahun lalu berkongsi kerisauan beliau tentang nasib umat Islam Malaysia sekiranya kerajaan sedia ada sekarang di terajui pula oleh pakatan kuffar sekiranya berlaku perubahan kuasa kerajaan pada pilihanraya akan datang?


Belum tentu lagi jamaah haji negara akan ditatang sedemikian rupa seperti sekarang ini dengan disediakan segala keperluan para jamaah haji!


Mudah2an kerisauan sahabat saa itu tidak menjadi kenyataan. Na'uzubillah!


Selaku seorang jamaah haji sendiri bagi musim ini, saya amat berpuashati dengan segala prasarana dan cara cara Tabung Haji menguruskan jamaah seMalaysia.

TH is the best! 

Majulah Tabung Haji untuk umat Islam seMalaysia!

Bersambung...

Sunday, October 23, 2011

Tawaf at Holy Kaabah ~ Mahaguru58's Hajj Travelogue


Labbaik kallah humma labbaik! Labbaik kallah syari kala qa labbaik! Innal hamda! Wal niaqmata! Lakawal mulk! Laa syarikalaq!


This is the proclamation by each and every pilgrim who journeys to the Sacred Ka'abah which is the focus point of directing their solat by every Muslim on Earth.


It means :  ‘Here I am O Allaah, (in response to Your call), here I am. Here I am, You have no partner, here I am. Verily all praise, grace and sovereignty belong to You. You have no partner.’


Then the pilgrim proceeds to perform the Tawaf after making the niyyat @ intention to do so and follow the prescribed manners to perform the circumbulation around the Holy Kaabah.


When I first saw the Kaabah with my own eyes, I was sort of in a state of wonder as I had all these while been seeing it through the tv channels and have the visual embedded in my mind ever since I have been aware of my faith as a Muslim.


I had been hearing all kinds of stories of pilgrims breaking down and crying their heart out in repentance etcetera but in my case, that didn't happen.


I just took it as a matter of ' Allahu Akbar! Allahu Akbar!  Allahu Akbar! Walillah hil Hamd!'


Alhamdulillah! So, I am finally here. Right before the Blessed Kaabah. The first ever House of Allah built originally by our Father, the Prophet Adam Alaihis Salam with the help of Allah's Malaikats @ Angels upon his descent to this Duniyya @ Earth where he landed upon what is known now as Adams Peak in Serendip @ Sri Lanka and made his way across 'Adam's Bridge', traversed India and reached Makkah @ Bakka where he was inspired by Allah to raise the foundations of the Holy Kaabah.


My not breaking down in tears or what could be due to the fact that I do not worship the Kaabah. I just direct my prayers to Allah in its direction as commanded in my faith of Islam.


I worship Allah Subhanahu Wa Ta'ala and Him Alone and thus can't bring myself to place too much emphasis on an object to be worthy of my adulation. I don't mean to disrespect the Kaabah or what but deep down in my heart, I firmly attest and declare that it is only Allahu Rabbi Whom I pray to and nothing else!


Period!


So, it made me feel not so comfortable seeing so many people go crazy in wanting to reach out for the Hajarul Aswad and many folks sort of get into a frenzy and claw at the walls of the Kaabah, try to climb over others and grab on to the base of the Doors to the Kaabah!


Seriously! This is not what Islam teaches us. Not even the Prophet! He has never called upon us to do what some of these folks are doing! 


I'd rather have the Saudi Arabian authorities implement some sort of a queuing up system to do their rituals of touching or kissing the Hajarul Aswad in an orderly and refined manner worthy of our status as sincere pilgrims answering the Call of Hajj and follow the Sunnah @ Example of the Blessed Messenger instead of this insane manner where men and women scramble over each other just to do what? Touch the Hajarul Aswad and follow the example of Muhammad Sallalahu Alaihi Wassallam.


I'm not blaming the Keeper of the Two Sacred Mosques but just that as the authorities who do have power as to regulate and control the biggest congregation of Muslims in the whole wide world when they are gathered here in the Masjidil Haram, the ones in power can order that the pilgrims go about performing their ibadah in a manner befitting their status as the ummah of the Greatest Messenger of Allahu Rabbi.


It is also important that each and every Muslim who comes here to perform their Umrah and Hajj to conduct themselves in a manner that is acceptable and maintain their dignity as Mukmins @ Firm Believers and know exactly what they are supposed to do in order to qualify as those whose ibadah have been accepted by Ar Rahman.


Clamoring over the Hajarul Aswad as they do right now serves no purpose but to bring themselves and others into unnecessary harm and risks of injury or even get trampled to death!


That's not the way to go! Na'uzubillahiminzalik! May Allah forbid!


We come here to perform our ibadah and redeem ourselves from all our sins ; not add to them by our irresponsible conduct amongst our millions of fellow Muslims!


Pilgrims ought to be more restrained and not go overboard at the holiest masjid upon this Earth. This is my wish and call to each and every Hajj and Hajjah who have arrived here in Makkah al Mukarramah.


Well, anyway, that's what I think. I leave it to those who can do something to deal with it. If they really want to see some changes in the way the Hajj is conducted? If not, well, I have said my piece, so help me Allah! :)


I will be updating this article with photos later, Insya Allah!

Murtad ~ Khurafat ~ Buta Agama -Kunci penyelesaiannya adalah Dakwah!

Makkah al Mukarramah. 
Sabtu 24hb Zulkaedah 1432Hijrah / 22hb Oktober 2011 Masehi.


Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.


Bilamana saya membaca laporan laporan blog bahawa perhimpunan umat Islam yang di anjurkan HIMPUN tidak mencapai sasaran sejuta hadirin, makanya timbul satu keinginan didalam hati saya ini supaya diteruskan usaha murni ini dengan cara menghimpunkan pula para pendakwah di waktu terdekat.


Hendak seribu daya tuan puan. Kita perlu kembali semula kepada Sunnah Rasul Sallalahu Alaihi Wassallam dan para sahabat baginda menyampaikan ilmu ilmu asas tentang Ad Deenul Islam.


Saya tidak mahu memperkecilkan usaha pihak penganjur HIMPUN untuk mengajak umat Islam setanahair kita untuk mengekang usaha usaha mubaligh Kristian memesongkan akidah segelintir mereka yang hanya Islam pada MyKad saja.


Cumanya saya rasa bahawa usaha untuk menyampaikan ilmu agama Islam nan maha suci ini perlu diteruskan dengan cara dan kaedah yang lebih praktikal serta berkesan.


Islam ini adalah agama yang berasaskan kepada Iman. Beriman terhadap Allah Tuhan semesta alam memerlukan keyakinan dan pengetahuan untuk membezakan diantara yang Haqq dengan yang Batil.


Bagaimanakah caranya untuk kita yang bertekad untuk menyambung usaha Rasulullah Sallalahu Alaihi Wassallam dan para anbiya iwal mursalin?


Cukupkah kita berhimpun hanya untuk beberapa jam dan melaungkan slogan begitu begini dan ucapan berapi-api kemudiannya bila selesai agenda dan aturcara majlis bersurai pulang kembali kepada kelaziman kehidupan masing masing?


Saya rasa tak cukup tuan puan. Tak cukup dengan cuma acara sehari ataupun 3 hari, 40 hari atau 4 bulan seperti apa yang di lakukan oleh para Jamaah Tabligh!


Kita perlu melaksanakan usaha usaha Dakwah sepanjang masa mengikut keupayaan dan keperluan masyarakat sasaran kita merangkumi setiap peringkat usia dan jantina.


Saya ingin tekankan bahawa unsur prihatin dan kasihsayang terhadap sesama Islam harus dijadikan asas berdakwah. 


Saya percaya sekiranya setiap dari kita benar benar mahu melihat ukhuwwah Islamiyyah menjadi kenyataan dan mahu melihat perubahan pada masyarakat Melayu Muslim kita, Insya Allah melalui pendekatan dakwah bil hal dan disertai dengan sistem pelaksanaan program program Dakwah bersepadu dikalangan NGO2 dan pertubuhan2 politik umat Melayu Islam seMalaysia, kita mampu menyekat keruntuhan akidah dikalangan mereka yang terbiar sekian lama ini. 


Golongan yang terbiar merewang dari mengetahui dasar dasar keimanan terhadap Allahu Ta'ala sekian lama ini boleh diselamatkan lagi dengan dibimbing secara berterusan oleh para pendakwah yang berilmu dan tahu menyesuaikan metodologi penyampaian risalah agama menurut tahap pemahaman golongan2 tertentu ini.


Andainya kita mampu menawan hati golongan yang tercari cari makna dan ertikata kehidupan sebenar didalam dunia ini, saya percaya masih ada harapan untuk mereka kembali semula ke fitrah mengEsakan Allah!


Tinggal mahu tak mahu saja!


Memang benar sepertimana di sabda Nabi Sallalahu Alaihi Wassallam bahawa di akhirul zaman ini umatnya akan sebegitu ramai seumpama banyaknya buih dihujung ombak lautan. Namun sepertimana resmi buih, ianya tidak mampu merubah apa apa!


Perlu ada usaha berterusan untuk belajar bagaimana cara caranya untuk kita menarik minat dan perhatian anak2 muda dan juga yang tua tetapi masih belum mampu memahami Islam untuk berbuat demikian. 


Caranya adalah tidak lain tidak bukan kecuali jujur sesama Muslim dan kesejahteraan bersama. Insya Allah.


Saya ajak saudara saudari, tuan puan untuk bersama sama memanjatkan syukur dan doa kesejahteraan ummah dari Makkah al Mukarramah ini.


Amin Ya Rabbal Alamin.

Saturday, October 22, 2011

Hajj 1432 Hijrah ~ Sights and scenes in Makkah al Mukarramah, S.Arabia




Makkah al Mukarramah, Saudi Arabia.
Saturday, 22nd October 2011 CE.


Allahu Akbar! Allahu Akbar! Allahu Akbar! Walillahil Hamd!
Allah is the Greatest! Allah is the Greatest! Allah is the Greatest! 
All praises be to Allah!


Such are the salutations and glorifications upon Allah that each and every Muslim, male or female, young and old, rich or poor needs to proclaim upon seeing the Holy Kaabah with our very own eyes for the first time and everytime we come before it.


Verily it is a symbol of our respect to the very first House of God that our Father, the Prophet Adam Alaihis Salam together with the help of Allah's Malaikats @ Angels that was raised by Sayyidina Adam Alaihis Salam upon his descent to this Earth, right there in the valley of Makkah!


Muslims do not worship the Kaabah. It is but a focus point for us Muslims to offer our prayers to Allah the Most Glorious, Most Supreme Creator of us all.

Having said that, we who are Muslims need to observe the Sunnah @ Traditions of the Blessed Prophet Muhammad Sallalahu Alaihi Wassallam who circumbulated @ tawaf around the Holy Baitullah 7 times anti clockwise as inspired by Rabbul Alamin, glorifying Him as a mark of our submission to The Almighty.


Being here in the blessed city has always been a dream of mine and I never imagined that God would make it easy for me to be here right now! Wallahi!
I am in a state of daze trying my level best to realize that it is true. Mahaguru58 is actually right here in the Haramain pending the start of the Hajj 1432 After Rasul Sallalahu Alaihi Wassallam's Hijrah from Makkah to Madinah al Munawwarah.


Subhanallah! Truly we who are Allah's servants have no control over what happens to us for here is the living proof of it happening to me right at this moment as I am typing these words and sharing my first ever Hajj experience with you, my most respected readers. 


Alhamdulillah! Allahu Akbar! Allahu Akbar! Allahu Akbar! Walillahil Hamd!


Yesterday, I was sort of going on an impromptu walkabout through the streets of this most ancient city after the Jumaat @ Friday prayers. There were all kinds of Muslims hailing from all parts of this world. Masya Allah!


I saw many unique personalities and characters like what you'd see in those old Hollywood produced movies featuring Middle Eastern and Central Asian figures. There were mostly Bangladeshis and Pakistanis running the many small shops selling all kinds of goods and merchandise catering to the global pilgrims who are descending upon this most sacred city to perform our Hajj and Umrah for this season.


For a first time visitor to this blessed city, I had to rely on my instincts and try to remember the directions from where I came and know how to return to my residence here in Makkah al Mukarramah. 


I have now been transferred to my official place of stay right here in the Tabung Haji Complex Headquarters in Janadriah. Alhamdulillah. At least, I get to be online from now on without having to fork out a huge fortune out of my very meagre finances that I have with me here to spend during my Hajj. 


May Allah bless Tabung Haji's administration for providing us His Servants with food, lodging and excellent wifi broadband telecommunication systems. Ameen Ya Rahman! Ameen Ya Raheem.


Mahaguru58 selamat menyempurnakan umrah semalam!

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.

Syukur Alhamdulillah, saya telah selamat sampai di Makkah al Mukarramah dan sesudah selesai urusan pendaftaran penginapan dan sebagainya, telah selamat pergi menyempurnakan fardhu umrah pertama sekali didalam hidup saya ini.



Saya sedang menggunakan perkhidmatan internet dari sebuah kafe internet disini. 


Sesungguhnya kita kat Malaysia harus bersyukur sangat2 diatas perkhidmatan internet dan telekomunikasi kita di tanahair.


Kat sini sejam kos guna internet SR10!!!


Betapa saya rindukan perkhidmatan TMNet Streamyx dan juga Maxis Mobile Broadband negara kita!


Ini pun secara kebetulan saya berkesempatan guna internet sebelum menuju ke Masjidil Haram untuk menunaikan fardhu asar.


Peristiwa pertama kali menjejakkan kaki ke bumi kota suci Makkah al Mukarramah memang begitu istimewa sekali. Melihat Kabah dengan mata kepala sendiri bagaikan satu mimpi. Saya masih belum pulih dari 'culture shock' yang saya alami semalam.


Usung kamera berat2 takde gunanya juga sebab ada sahaja Pak Arab pengawal kawasan Masjidilharam yang akan datang meminta saya tidak mengambil foto diperkarangan masjid terutama dunia kita.


Makanya kenalah guna kamera kompak dan kamera telefon. Saya sempat mengambil beberapa banyak gambar secara itu dan Insya Allah akan memuatnaikkan bilamana saya sempat nanti.


Umrah dah selesai. Sementara itu saya akan gunakan peluang ini untuk berehat sekejap dan memulihkan keadaan badan yang boleh dikatakan telah mengalami kejutan perubahan cuaca dari iklim tropika ke iklim kawasan Timur Tengah!


Boleh kata ramai dari jamaah haji yang mengalami keadaan serupa.  Namun kami amat bersyukur dengan mutu layanan kakitangan Tabung Haji disini. Semua mereka amat berbudi bahasa dan sopan santun melayani pelbagai macam kerenah dan masaalah para jamaah TH.


Saya sendiri pergi mendapatkan rawatan perubatan dari Klinik Tabung Haji dan Alhamdulillah khidmat petugas2 TH kat Makkah al Mukarramah terutamanya yang kat Maktab 93 ~ Hotel Luluat al Tauhid di Al Mislafah amat baik dan cekap sekali. 


Syukran jazillan Dr Zainal! Tabib Tabung Haji yang bilamana sahaja melihat Buku Rawatan Tabung Haji memaklumkan kepada saya bahawa beliau pernah melihat saya semasa saya muncul di kaca tv! :P 


Ada banyak lagi gambar2 dan video yang saya sempat ambil. Insya Allah selepas di proses akan saya muatnaikkan di sini.


Sehingga ketemu lagi di artikel Hajj Mahaguru58 seterusnya.


Secara langsung dari Makkah al Mukarramah!


Wassalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh!

Wednesday, October 19, 2011

Mahaguru58 berlepas untuk menunaikan fardhu haji malam ini, Insya Allah!

Bersama sicomel yang sempat saya dukung di Low Yat
Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.


Sidang pembaca yang dihormati sekelian. Akhirnya ,menjelang sudah hari ini Rabu 21hb Zulkaedah, 1432 Hijrah bersamaan 19hb Oktober, 2011 Masehi dimana saya dijadualkan untuk melapor diri di Kompleks Tabung Haji Kelana Jaya malam ini sebelum berlepas ke Tanah Suci Makkah al Mukarramah dengan penerbangan KT60 pada jam 0130 pagi Khamis nanti.


Pelbagai macam rasa sedang saya rasai. Teruja untuk melihat Kaabah dengan mata kepala sendiri. Melihat Masjidil Haram dengan terus dan tidak hanya melalui kaca televisyen. Menjejakkan kaki debu dunia ini di Haramain dan bertawaf mengelilingi Baitullah, mengerjakan solat dan sujud dihadapan Kaabah!


Masya Allah! Tertunai jugalah nanti kerinduan berpuluh puluh tahun sejak lahir ke muka bumi ini untuk bersama jutaan umat Islam dari seluruh pelusuk dunia ini. Bersama sama Muslimin na wal Muslimat, Mukminin na wal Mukminat menyempurnakan panggilan Baitullah! Menunaikan Fardhu Haji, Rukun Islam ke5 yang menjadi puncak kehidupan kita sebagai seorang yang mengaku bahawa 'Tiada tuhan melainkan Allah dan bahawa Muhammad adalah pesuruhNya!'


Subhanallah! Syukur Alhamdulillah Ya Rahman diatas penghormatan ini! Syukur Alhamdulillah dan jutaan terimakasih kepada Tabung Haji yang menjemput diri ini untuk bersama sama mengerjakan haji pada musim ini! Hanya Allah sahaja yang Maha Pembalas dan Pemberi Ganjaran kepada semua pihak pengurusan Tabung Haji yang terlibat didalam urusan penjadualan pemergian saya ke Tanah Suci ini.


Pesanan Mahaguru58


Tuan tuan dan puan puan, saudara saudari seIslam dengan saya sekelian,
Sejak kebelakangan ini negara kita sering dilanda pelbagai macam kemelut dan krisis berpunca dari kekurangfahaman segelintir umat yang dikatakan Islam itu sendiri.


Saya sudah menulis beribu ribu kali bahawa setiap Ulul Amr hendaklah ikhlas dan berani menjalankan tugas masing masing selaku Ketua2 Agama Islam didalam negeri masing masing.


Duli Duli Tuanku bukan sahaja berhak menentukan arah tuju sistem kehidupan manusia manusia yang menjadi rakyat negeri negeri bersultan terutamanya yang berkaitan dengan orang2 Islam.


Tidak timbul soal hendak menjaga hati manusia bilamana manusia manusia yang berkenaan tidak faham tentang apakah dia sebenarnya sistem kehidupan Islam itu?


Yang paling penting adalah akur terhadap Perintah Allahu Ta'ala, Tuhan Maha Pencipta kita sekelian. Tidak bermakna apa apa sekiranya mereka yang dipertanggungjawabkan untuk mentadbir negeri negeri Tanah Melayu ini gagal menegakkan Syiar Islam hanya kerana dibantah dan ditentang sebilangan manusia yang kafir terhadap Seruan Allah dan jahil tentang kesyumulan Islam itu sendiri.


Selaku Ketua Ketua Agama Islam, maka Duli Duli Tuanku wajib menjadi 'role model' kepada hamba rakyat sekelian. Kehidupan serba mewah yang lazimnya dikecapi sang pemerintah berlawanan dengan Sunnah Rasul Sallalahu Alaihi Wassallam.


Terasing jadinya bilamana sang pemerintah disekat dan dikawal sebegitu rupa sehingga di antara ulul amri dan ummah ada lautan protokol ciptaan manusia yang menghalang ukhwah silaturahim diantara raja dan rakyat.


Cuba kita rujuk kembali kepada cara Nabi Muhammad Sallalahu Alaihi Wassallam hidup?


Baginda Sallalahu Alaihi Wassallam tidak tinggal di istana mewah dan dikawal sebegitu ketat sehingga tidak mudah untuk mana mana manusia yang hidup di zaman Rasulullah untuk bertemu Sayyidul Mursalin.


Dewasa ini terlalu ramai kaki ampu dan kaki bodek mengada-adakan pelbagai sekatan diantara raja dan rakyat. Apakah boleh sesiapa menyekat Malaikatul Maut bilamana ia tiba utuk mencabut nyawa mana mana raja dan sultan disini?


Kita ni hidup diantara 5 waktu solat, tuan puan.


Hidup yang sebegitu sementara dan senantiasa terdedah kepada kemungkinan bahawa sekejap lagi, akan terpisah lah ruh dari jasad kita. Tidak ada penghalang diantara ajal dengan kita melainkan ketentuan Ilahi. Tidak terawal barang sesaat ; tidak terlewat barang sedetik!


Duli Duli Tuanku termasuk Perdana Menteri dan Menteri menteri Kabinetnya semua harus menunjukkan cara hidup selaku pemerintah Muslim yang sejati. Bukannya khayal dengan kesenangan dunia yang terlalu sementara ini. Terapkan nilai nilai kehidupan cara Muslim dan Mukmin didalam kehidupan masing masing. Insya Allah akan ada berkat didalam menjalani saki baki kehidupan Yaum al Duniyya ini.


Jagalah ahlul keluarga dan kerabat masing masing. Yang patut ditutup dan diselindung, hendaklah lakukan. Usah gila glamor sepanjang masa dan bilamana ke Tanah Suci baru hendak berkelubong! Allahu Ta'ala memerhatikan kita sepanjang masa dan dimana sahaja. Tidak ada sebarang sekatan di antara Rabbul Alamin dan kita yang menjadi hambaNya.


Manusia sekarang kalut dengan cctv yang dipasang samada secara terbuka atau secara curi curi. CCTV Allah kita tak nak ambil kira ke?


Malaikat Raqib dan Atid senantiasa merakam segala usaha kita di muka bumi ini tanpa henti. Ulang tayangnya nanti di Yaum al Mahsyar melainkan Allahu Rabbul Alamin sudi menyunting segala noda dan dosa dosa kita dari tayangan umum.


Himpunan Sejuta Ummah


Saya ingin bertanya. Apakah masaalah murtad dikalangan segelintir umat yang mengaku Islam didalam Mamluk al Malaisie ini mampu di atasi dengan acara sehari yang dijadualkan berlangsung tidak berapa lama lagi?


Murtad itu terjadi dari kejahilan seseorang yang hanya Muslim pada Mykad sahaja! Setakat nak beriya berhimpun, hu ha didalam Stadium Shah Alam nanti tidak akan merubah keadaan hati budi mereka yang jauh tersasar dari mengenali jatidiri mereka sebagai hamba Allahu Ta'ala.


Saya lebih suka jika sekiranya mereka yang akan berhimpun itu nanti ditarbiyyah menjadi Da'i dan Da'iyah Allah. Menjadi para pendakwah yang berilmu dan berperi kemanusiaan. Penuh dengan kebijaksanaan menambat dan mengambil hati golongan yang dahagakan bimbingan dan perhatian. 


Jika setakat berkumpul ramai ramai untuk sehari dan kemudiannya masing masing kembali semula kepada rutin dan kebiasaan hidup sendiri, saya rasa masih tak akan menyelesaikan masaalah murtad ini. Terus terang saya katakan bahawa kita perlu tumpukan perhatian kepada soal melahirkan mubaligh mubaligh Islam yang cekap dan cekal. Penuh berilmu dan tahu cara mendekati manusia tanpa membezakan diantara pangkat dan kedudukan, bangsa dan keturunan, dsbnya.


Allahu Ta'ala tidak akan menciptakan kita tanpa tujuan. Ada peranan kita masing masing. Terpulang kepada diri kita ini akan cara kita menjalani hidup kita sebagai Muslim? Islam itu Aman.


Namun di Akhirul Zaman ini, umat Islam senantiasa ribut dan bergolak, bercakaran sesama sendiri. Engkau mengata aku ; aku mengata engkau! 


Sampai bila?


Sampai bilakah kita hendak membuang masa, bertekak, bermusuh sesama Islam?


Nak anggap diri kita sempurna?


Hello brader...tak ada sesiapa yang sempurna melainkan Allahu Ta'ala. Kita ni makhluk ciptaan Allah yang diberikan akal fikiran untuk memikir dan melaksanakan matlamat hidup masing masing.


Bagi saya ini, saya memilih untuk mengabdikan diri kepada Rabbul Alamin demi kesejahteraan hidup kita sesama manusia.


Sedangkan boleh kita mengusap dan membelai kucing kucing yang datang mengiau meminta belas kita, apatah lagi sesama manusia?


Kita tak boleh 'give up' berurusan dengan manusia walaupun sering ditipu, dikhianati dan diambil kesempatan keatas sikap prihatin kita. Istiqomahlah kita didalam hidup sebagai Muslim dan Mukmin.


Insya Allah akan ada manfaatnya. Tak didunia ini, Insya Allah di akhirat nanti.


Insya Allah, akan saya usahakan untuk memberi laporan tentang perjalanan haji saya bilamana saya selamat mendarat di bumi Haramain nanti. Doakan lah saya agar mendapat haji yang mabrur. Saya gembira kerana ada beberapa rakan blogger lain yang turut mendapat peluang mengerjakan fardhu haji ini sama sama.


Saya berharap sangat untuk tidak menghadapi masaalah sambungan internet. Insya Allah akan saya rakam gambar dan juga video serta visual suasana kota Makkah al Mukarramah dan Madinah al Munawarrah nanti.


Saya akan mendoakan tuan puan agar mendapat izin Allah untuk menjejaki Tanah Suci sama seperti saya. Berbanding dengan blogger parti 'Islam' yang mendoakan laknat kepada seteru seterunya dihadapan Kaabah, Tok Mamu akan hanya mendoakan segala kebaikan bagi setiap anak cucu Adam Alaihis Salam.




Apekebendenya merugikan peluang yang teristimewa seperti ini untuk mendoakan keburukan pada yang lain? Tak ada gunanya kita bergelar begitu begini dan merasakan diri sebagai suci tetapi mendoakan orang pecah perut dan sebagainya!!! Wasted bro!


Saya tak tahu lah apakah sebenarnya yang bersarang didalam benak fikiran saudara2 kita seperti itu? Perlu 'reformat mindset' bro!


Sepatutnya PAS dari dulu lagi mentarbiyyah UMNO dengan pendekatan penuh kasihsayang dan ukhuwwah al Islamiyyah? Bukan bersengketa sahaja. Mahu tak mahu saja Syeikh!


Karpal dengan Kit Siang u all boleh pelok sakan, takkan tak leh dengan sesama Iman?


Tok Mamu akan berdoa nanti supaya Allahu Ta'ala menjernihkan hati dan jiwa2 yang berkenaan supaya mahu mencari damai dan tidak terus degil asyik hendak bersengketa sesama saudara seIslam selama lamanya. Insya Allah!


Ingat pesanan Mamu.


Hidup kita hanya diantara 5 waktu bro!


Kita tak tahu bila masa kita dah sampai? Tak ada postpone punya!


Betul tak?


Saya mengucapkan ribuan terimakasih kepada beberapa individu yang sudi membantu saya untuk dapat pergi menunaikan fardhu haji ini nanti. Nama nama mereka akan saya sebutkan didalam doa doa saya secara jelas dan memohon kebaikan dunia dan akhirat bagi mereka yang berkenaan serta sekelian rakan rakan dan kenalan samada melalui blog ini, Facebook dan secara peribadi dihadapan Kaabah nanti.


Tuan puan yang saya maksudkan tahu siapa diri anda dan apa bantuan serta pertolongan yang anda telah berikan kepada Tok Mamu ini? Jazakallah khairan kathiraw! Ribuan terimakasih saudara2 dan saudari2 ku! Thanks so much!


Saya turut terhutang budi sampai ke mati kepada pihak Tabung Haji dan segala pegawai pegawai terbabit didalam urusan haji saya ini. 


Kasih sayang dan pengorbanan isteri tercinta saya memang tak ada tolok bandingnya dan saya amat bersyukur diatas limpah kurnia Ilahi memberikan ia kepada saya selaku teman hidup didunia ini dan Insya Allah di akhirat nanti. 


Abang amat sayang dan mencintaimu!


Hanya Allahu Ta'ala sahaja Maha Pembalas diatas segala pengorbanan mu dan kasihsayang mu dinda! @};-


Semoga Allah merahmati anda semua dan juga kami para jamaah haji dan mempertemukan kita semua kembali dengan selamat dan jayanya.


Amin. Ya Rabbal Alamin.


Sekian dahulu sehingga ketemu dilain lembaran blog Mahaguru58 ini.


Wabillahi Taufik Wal Hidayah.


Wassalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.


Abdillah,
Zanol Abideen @ Mahaguru58,
Bandar Tun Razak,
Cheras, Kuala Lumpur.
Malaysia.


Gambar kenangan selepas membeli peralatan di Low Yat.