Part of the Do'a Iftitah

"Verily my solats, my ibadah, my life and my death I surrender to Almighty Allah, Creator and Lord of all the worlds. Never will I associate anything with Him. So am I commanded and I am of those who are Muslims."

The Muslim Bloggers Alliance

The Muslim Bloggers Alliance
Bringing Muslim Bloggers Together

Sunday, September 14, 2008

Rintihan seorang Mualaf - Kisah Duka Saudara Baru

SAUDARA BARU ADALAH SAUDARA KITA....

"Tuan...saya hanya perlukan sedikit pendahuluan untuk memulakan hidup kami sekeluarga. Saya dipanggil memulakan kerja baru di Melaka. Saya takde apa pun sekarang sebagai bekalan...." rayuan seorang saudara baru kepada kami di Hidayah Centre. 

"Sebelum ni encik kerja di mana ye?" tanya saya.

"Saya sebelum ni mempunyai bisnes sendiri bersama seorang partner dari bangsa yang sama dengan saya (India). Alhamdulillah, hidayah sampai kepada saya dan saya memeluk Islam selepas anak-anak saya. 

Saya mahu anak2 saya didedahkan dengan agama Islam yang sangat menarik hati saya. Sekarang saya, isteri dan anak2 sedang sama-sama memulakan kehidupan mengikut cara Islam. 

Namun, bisnes partner saya langsung tak menyukai penghijrahan saya ini. Bila dia dapat tahu saya telah mengubah keyakinan terhadap agama sebelum ni, pejabat telah ditukar kunci dan saya tak dibenarkan bekerja. 

Saya telah dimaki hamun dan keluarga saya telah diugut. Tiba-tiba selepas tu, saya telah jatuh sakit dengan kaki yang sangat bengkak. Saya telah ke hospital beberapa kali untuk berubat tapi masih tak pulih. 

Saya langsung tak dapat bekerja sehingga saya tiada sumber pendapatan untuk menyara keluarga saya ini.

Akhirnya seorang sahabat membantu membawa saya ke sebuah Pusat Perubatan Islam dan Alhamdulillah sakit saya mulai sembuh. 

Tuan,saya sedar mak, ayah dan adik beradik saya tidak suka saya memeluk Islam. Saya sendiri memang tak suka nak bergaduh dan berperang mulut dengan mereka atau mengambil apa-apa tindakan undang-undang atas kejadian yang menimpa saya " jelasnya panjang lebar.

"MasyaAllah encik..begitu besar cabaran yang encik hadapi. Sekarang encik sekeluarga tinggal di mana?" tanya kami lagi.
"Alhamdulillah, dengan pertolongan
 seorang rakan masjid, saya telah diberi menduduki sebuah rumah sementara berhadapan dengan masjid. 

Saya berharap sangat dapat mendalami Islam bila hidup berdekatan dengan pusat agama." terangnya kepada kami.

"Saya memohon jika dapat dipinjamkan sedikit pendahuluan bagi saya memulakan hidup di tempat baru, insyaAllah bila saya dapat gaji nanti saya akan membayarnya secara ansuran."... .

Menangis saya di dalam hati bila bertemu dengan saudara seagama yang terpaksa memohon wang bagi memulakan kehidupan. Yang dimintanya hanya sekadar memenuhi keperluan asas mereka. 

Pandang diri kita....tergamak tak kita untuk meminta jika tidak kerana terpaksa...Bayangkan pulak bagaimana malunya dia untuk meminta tapi terpaksa....

Sebuah hadith yang diriwayatkan oleh Anas R.A, Rasulullah S.A.W bersabda: "Barangsiapa yang berjalan untuk memenuhi keperluan saudaranya yang muslim, maka Allah menulis untuknya dengan setiap langkah 70 kebaikan dan menghapuskan darinya 70 kejahatan. 

Jika keperluan saudaranya dipenuhi, di mukanya akan keluar dosa-dosa seperti pada hari ia dilahirkan oleh ibunya dan jika ia mati dalam perjalanan itu maka ia masuk Syurga tanpa dihisab"

Sudilah apa kiranya sahabat-sahabat semua menyumbang ke MAJLIS BERBUKA PUASA HIDAYAH CENTRE yang akan diadakan pada 20 September 2008 bersamaan 20 Ramadhan 1429H. 

Silalah hubungi kami di talian 03-41089669/ 41073379 atau Encik Dhany 012-9307522/ Pn Rosmawati 019-2386333

*****************************************

Sebenarnya sudah banyak kisah kisah sebegini yang saya dengar sejak bergiat didalam bidang Dakwah al Islamiyah. 

Malah sa'at bermulanya saya melibatkan diri didalam aktiviti Dakwah dicetuskan oleh satu peristiwa dimana saya menyaksikan seorang mualaf dibelasah oleh sekumpulan ahli jawatankuasa Masjid Kapitan Keling pada zaman saya bekerja dikedai emas Berkat Jewellers pada tahun 1988 dahulu.

Saya telah di-izinkan majikan saya Tuan Haji Mohamad Hussain bin Tuan Haji S.M Mohamad Abdullah untuk pergi menyelamatkan orang yang sedang dipukul itu dan seterusnya telah menjadi paksi penglibatan saya didalam aktiviti Dakwah al Islamiyah yang masih saya teruskan sehingga ke saat dan ketika ini.


Gambar kenangan saya bersama rakan rakan pendakwah saya dihadapan bangunan menara di Masjid Kapitan Keling, Bandaraya Georgetown, Pulau Pinang. (Dari kiri : Haji Yassin, Haji Kamarudin Abdullah, Haji Abdurrahman, saya @ Haji Zainol Abideen (Haji 1432 Hijrah).

Bacalah kisah kami seterusnya disini.

Hari ini orang yang dibelasah oleh AJK Masjid Kapitan Keling itu telah berkahwin dengan seorang wanita Melayu dan sudah mempunyai beberapa orang anak. 

Beliau telah berhenti kerja dengan MAS dan menumpukan perhatian nya sepenuh masa dengan kerja kerja Dakwah al Islamiyah.

Beliau adalah sahabat saya yang saya selamatkan dari pembantaian AJK masjid dahulu, Tuan Haji Kamarudin Santanasamy bin Abdullah. HP : 019-4115665

Manusia mualaf ini yang dahulunya dibelasah oleh sekumpulan manusia yang mengaku Muslim kini mula dihormati oleh masyarakat Islam dinegara ini dengan menjemput beliau ke majlis majlis forum dipersada nasional seperti diiklankan disini.

Inilah dia satu kisah suka duka seorang mualaf di tanahair kita ini. Ramai lagi para mualaf di Malaysia yang terpaksa melalui ujian demi ujian didalam perjalanan mereka menuju keredhaan Allah Subahanahu Wa Ta'ala.

Ada yang hilang nyawa dibelasah oleh saudara mara mereka tetapi kejadian kejadian begitu selalunya hilang ditelan masa kerana tidak terlapor didalam media massa kerana takut menjadi pencetus konflik antara kaum.

Semuanya gara gara kurangnya perhatian masyarakat Islam di Malaysia ini terhadap nasib dan kehidupan seharian para mualaf. 

Bagi tuan puan yang ada kelebihan rezeki tu, sudi sudilah hulurkan bantuan kewangan dan bahan bahan kepada mereka. 

Insya Allah, jasa jasa tuan puan itu akan dibalas Allah Subhanahu Wa Ta'ala.

4 comments:

Snowflake said...

Assallamualaikum
Mahagurum usahkan manusia, kalau kita nampak kucing atau anjing di halau dari laman rumah pun, terasa, bagainmana kalau Snow dihalau. Malah anjing sekali pun, Snow sedih melihat mereka.
Mahaguru, ini lah yang "musibah, dugaan dan cubaan" yang tidak akan lari dari kaum muslim. In adalah kehendak Allah. Apa kah muslim muslim didunia ini sedar, untuk memiliki SyurgaNya yang kekal, kita tidak akan dilimpahkan "musibah, dugaan dan cubaan" sebegini?
Mahaguru, Snow ingin menyumbang, tetapi memandangkan Snow masih lagi belajar, Snow dapat menyumbang sekitar RM200-00 sahaja. Tapi Snow tak akan ke majlis itu kerana Snow ada hal yang telah dijadualkan. Mahaguru bagilah kerusi itu untuk sesiapa yang pada pendapat Mahaguru perlu. Macamana Snow nak bagi saguhati yang tak seberapa ini? Harap menasihati.
Wassallan

MAHAGURU58 said...

Wa'alaikumsalam snow.

Pada pendapat saya, sebagai seorang pelajar, snow lebih memerlukan kewangan itu untuk keperluan snow tetapi jika hendak menderma juga maka hubungi lah Puan Ummi Roses di 019-238 6333 (Urusetia JIM) atau Hidayah Centre di:
No Telefon : +603-4108 9669
No Fax : +603-4107 1754
Emel : hidayah.centre@gmail.com

Sumbangan kepada Hidayah Centre boleh dibuat melalui :

Bank : CIMB Bank
No. Akaun : 14410009820056
Nama : Pertubuhan Jamaah Islah Malaysia

Semoga Allah SWT memurahkan rezeki mu snow dan memberkati kehidupanmu dengan mempertemukan jodoh dengan seorang Muslim yang baik serta akur terhadap perintah Allah SWT. Amin.

Snowflake said...

Assallamualaikum
Okay. Terima kasih Mahaguru.
Wassallam

MAHAGURU58 said...

Wa'alaikumsalam snow.

Susah nak bertemu insan semulia hati mu snow dizaman sekarang.

Hanya Allah sahaja Maha Pembalas budimu.

Wassalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.