Part of the Do'a Iftitah

"Verily my solats, my ibadah, my life and my death I surrender to Almighty Allah, Creator and Lord of all the worlds. Never will I associate anything with Him. So am I commanded and I am of those who are Muslims."

The Muslim Bloggers Alliance

The Muslim Bloggers Alliance
Bringing Muslim Bloggers Together

Monday, June 15, 2009

The Malaysian Political Circus is in session.

Why am I not surprised at all to hear of the theatrics that took place at the Dewan Rakyat in our Malaysian Parliament this morning?

It's not like we have not seen the way those whom the Malaysian voters trusted and voted to power started utilizing gutter political tactics since lately.

First we had a group of Opposition MPs pull a stunt by cycling to Parliament supposedly in protest against the fuel price hikes.

Then we had the infamous 'under the raintree Perak State Assembly' stunt carried out by the ones who were betrayed by 3 of their comrades causing the balance of power to swing from the DAP-PKR-PAS loose coalition to the BN.

We then saw a 'hunger strike' being carried out by the same fellows there in Ipoh.

This morning, the same old chap pulled a stunt after being sworn in as an MP!
















Sorry to say, the Speaker of the Malaysian Parliament on duty is no pushover!























Thus he kicked out all those who tried to pull a circus act in the Malaysian Parliament.

What a bloody waste of time, precious resources and effort that the public have done in electing these jokers into position?

It's been nothing but political theatrics and stunts being pulled by all these troublemakers since the last election and I believe that there are now millions of Malaysians like me who are getting fed up and sick of all these political buffoonery!

Stop all the bullshit and get to work you clowns!

Yang Berhormats?

More so being Yang Bingai! Yang Berengsek! Yang .. (you may fill up the blanks as you please)!

Where's the credence for the Malaysian public to respect these jokers when they who are supposed to be the people's representatives start misbehaving in Parliament itself?

Either start being the people's representatives and conduct yourselves with decorum or just resign from your posts so that those who can do the work step in and fill your roles.

What have all those who have been elected done for the rakyat since March, 2008?

Let's be rational and stop wasting the nation's resources in getting stuck in these endless by elections!!!

Sheeeshh! Damn all these political clowns!

May they get their comeuppance soon!

10 comments:

Anonymous said...

Salam Mahaguru

If hardcore supporters of the parties these YB represent could not have at least a critical thinking on what they were doing today... and approve their circus act..

I see a bleak future of Malaysia...sadly

Allahu'alam

MAHAGURU58 said...

Wa'alaikumsalam.

It is quite unbecoming for those who are supposed to be the leaders of their constituency after having been elected and duly sworn in to their positions to resort to the childish acts that they have been putting up since the general and subsequent by elections.

Its not like anyone has robbed them of anything.

The democratic process of elections and the consequence of anyone of those elected turning traitor and jumping over to the other side is there in the chosen system.

When politicians do not bother about the dictates of their faith and choose to obey their greed, they have no qualms about betraying the trusts of their voters.

Sadly this is what Anwar Ibrahim called for and introduced by his failed attempt to induce the BN MPs to hop over to his side by declaring that there will be a change of the Malaysian Federal government on the 16th of September,2008.

All the latest political theatrics are the fruit of his desperado tactics.

Who suffer?

The voting public of course.

syaifulz si pedang said...

salam mamu,

Memang badut sarkis!!!what a shame!!hahahahha..

syaifulz si pedang said...

biarlah si luncai dengan labu-labunya..banyak lagi benda yang kerajaan kena counter daripada duk layan nizar and the gang punya kemahuan...Kerajaan pimpinan BN akan lebih dihormati jika memberi fokus yang lebih kepada rakyat berbanding dengan pemimpin seperti ini..biarkan..biarkan..biarkan....

MAHAGURU58 said...

Wa'alaikumsalam syaifulz.

Inilah dia natijah mengundi manusia yang tak sadar diri di untung dan menganggap diri maksum padahal masadepan anak bangsa dan negara sudah mula tergadai.

Lee Kuan Yew datang bukan sebarang datang.

Datang meninjau kemungkinan tumbang kerajaan yang diterajui Melayu.

Bila puak puak badut ini bermaharajalela, maka Malaysia ada kemungkinan menjadi medan Temasik yang baru.

Biar ada yang menuduh kita sebagai itu dan ini, hakikat kuasa anak bangsa semakin terhakis harus disedari semua.

Akhirnya ramai yang akan meratap menangisi nasib diri bila menang sorak kampong tergadai nanti.

Tengok sajalah sandiwara politik tajaan puak puak badut dan pelampau ini.

Ular lidi sudah mahu menjadi naga dan cacing kerawit sudah mula naik ke mata.

Seandainya tidak dicantas dengan segera , usah meratap hiba kehilangan tanah tercinta.

syaifulz si pedang said...

Salam Mamu senantiasa saya mengikuti perkembangan penulisan blog mamu. Saya berbesar hati jika saudara saya pada hari ini sudah mula sedar akan kemandulan pemikiran puak-puak ini dan perjuangan demi agenda politik tersendiri bukannya atas dasar rakyat sebagai kuasa demokrasi..tapi mereka ini banyak yang syok sendiri..Hahahahaha!!! Chief of Staff mereka brader Anwar pun dok tengah gila mengarut suruh Chin Peng balik, kesian pada yang dok pi sokong, angguk-angguk tanda setuju kembalinya pembunuh no 1 Malaya!! Syabas!!! Malaysia Boleh!!
BN la mengarut sebab tak panggil balik Chin Peng, BN la yang tak perikemanusiaan dulu bunuh komunis, BN la dok buat best dengar rintihan keluarga mangsa kekejaman, BN la dok bagi sumbangan maha mengarut pada perwira kudung kaki dan tangan, semua dah sayang dan nak cium pipi Chin Pheng tapi awat BN tak bagi balik, senang cerita semua salah BN!!!..Hahahahahaha!! Hairan bin ajaib tapi benar-benar berlaku di negara tercinta Malaysia.. Inilah Sarkas!!
Memang benar menang bersorak kampung tergadai, tapi ramai kalangan die hard supporter tidak nampak akan hal ini, peliknya kenapa dan mengapa LKY datang melawat 8 hari ke Malaysia, kenapa sekarang? Kenapa tidak dahulu?? Kerana dahulu pada mata saya, politik kita stabil sekarang agak terumbang sedikit, dia cukup suka, adik DAP dah makin kuat maintain reputasi dibawah payung PAS dan PKR, last-last dia ngap dua-dua bengap yang duk ada(very cunning)....Hahahahaha!!manakan tidak mai sini duk mengajar pemimpin yang duk ada macam mana nak run negara, apa besar sangat ke Singapura berbanding Malaysia dari segi lokaliti,pentadbiran,penduduk dan sumber alam yang ada.. Dia pulau, kita Semenanjung dan kepulauan Borneo.. duk wat best!! Kita baru beli Sukhoi terus terperanjat beruk nak beli F35, yang mana lebih tinggi jumlah pembeliannya berbanding Israel yang dikelilingi musuh kiri kanan, nak buat apa banyak-banyak,maybe rasa tergugat dari segi penguasaan udara(dulu mereka superiority di region ini), baru beli Scorpene dah mula naik geram, hahahahaha.Tiny little country beb, mesti rasa terancam padahal negara jiran tak buat apa pun!! Tu belum lagi sampai AWACS, MIG 35 ( dengar kata nak dijadikan penambahan kepada unit MIG 29 dok ada, bravo!!), Eurocopter Cougar dan macam-macam coming soon demi kedaulatan Negara,kalu ada kata perabis duit rakyat tak tau la saya nak cakap apa, suh dia pi check sat jumlah harga perang di IRAQ then dia sendiri akan tau jumlah perbelanjaan pertahanan adalah MUST demi kesejahteraan rakyat.. Navy kita dah jadi superhot di rantau ni dengan kelengkapan dan kepakaran gerak tempur pantas yang telah diakui, tu pun jadi isu kat sana.. Jeles kot, hehehehehehe!!!
Tak apa lah mamu kita tengok lah wayang dia dan adik dia kat sini nanti, sure paper Singapore mesti habis dicanang kehebatan BAPA mereka, tapi kita lagi banyak BAPA..BAPA Kemerdekaan, BAPA Pembangunan, BAPA Perpaduan, BAPA Permodenan dan mungkin Pak Lah kita bagi Bapa Transpirasi!!
Insyallah mamu, hingga bertemu lagi.

MAHAGURU58 said...

Insya Allah!

Semoga lebih ramai anak muda negara ini yang sedar akan bahaya yang sedang berputik dan bertunas sekarang ini.

Janganlah pemerintah mengambil mudah dan alpa akan keadaan yang sedang menular ini.

Barah harus di bedah jika tidak ianya akan parah dan berdarah!

Si alim sudah mula berlaku zalim ; mengugut menumpahkan darah sesama ummah hanya semata mata mahu berebutkan kuasa duniawi yang tidak seberapa dan bersifat sementara saja!

Bagi hamba; berpantang maut sebelum ajal!

Usaha menggadaikan tanahair ini kepada petualang dan pengkhianat negara harus dihentikan dengan apa cara jua!

Mohd Sufian said...

Salamualaikum MahaGuru,

Saya nak tanya, benarkah Speaker Dewn Rakyat tak ada kuasa untuk gantung dan halau MP walaupun seorang MP itu langgar atau tidak peraturan mesyuarat?. Mohon penjelasan.

MAHAGURU58 said...

Wa'alaikumsalam Saudara Mohd Sufian.

Tuan Yang di Pertua Speaker Dewan berkuasa penuh menghalau dan menggantung mana mana ahli parlimen yang melanggar peraturan peraturan mesyuarat didalam Dewan Rakyat.

Sila ke http://www.parlimen.gov.my/news/PM_DR_BM.pdf untuk belajar mengenainya.

Insya Allah.

MAHAGURU58 said...

Mohd Sufian,

Sila rujuk kepada Perkara 44 ( 1 hingga 8 ) Tertib didalam Mesyuarat mengenai kuasa Tuan Speaker Dewan memerintah keluar serta menggantung tugas mana mana Ahli Parlimen yang melanggar peraturan mesyuarat didalam Dewan Rakyat.

Kuasa ini termaktub didalam Peraturan Mesyuarat Dewan Rakyat di dalam Parlimen Malaysia.

Harap maklum.