Part of the Do'a Iftitah

"Verily my solats, my ibadah, my life and my death I surrender to Almighty Allah, Creator and Lord of all the worlds. Never will I associate anything with Him. So am I commanded and I am of those who are Muslims."

The Muslim Bloggers Alliance

The Muslim Bloggers Alliance
Bringing Muslim Bloggers Together

Sunday, July 05, 2009

Kejahilan Kita, Anak-anak Mangsanya oleh Zolkharnain Abidin


Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.

Muslimin Muslimat sekelian,

Saya ingin menyajikan kepada tuan tuan dan puan puan satu artikel tulisan rakan blogger saya, Saudara Zolkharnain Abidin yang menulis di laman 'bila sauh dibongkar'.

Pandangan nya tentang masaalah kanak kanak selalu dihalau ke saf saf belakang menjurus kepada melemahkan semangat kanak kanak yang cenderung ke masjid belajar cara cara beramal ibadat menarik perhatian saya.

Saya setuju dengan rakan blogger saya ini dan berharap agar kita semua akan mengambil iktibar dari artikel beliau ini.

Insya Allah, jika hendak melentur buluh hendaklah dari peringkat rebungnya.

Semoga lebih ramai lagi bloggers Muslim tampil kemuka bersuara seperti Saudara kita Tuan Zolkharnain Abidin ini.

Amin.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Bukan sekali saya berhadapan dengan situasi ini. Anak lelaki saya yang berusia 9 tahun yang bersembahyang di sebelah saya di saf pertama atau kedua akan diminta ke belakang. Sebenarnya saf paling belakang bersama kanak-kanak yang lain.

“Putus saf”, itulah kata mereka. Seringkali juga saya meminta anak lelaki saya kekal di tempatnya. Seusai solat, ekor mata orang yang tidak bersetuju dengan tindakan saya akan tajam merenung.

Saya faham dia tidak setuju tetapi dia tidak berani bersuara. Kalau dia bersuara, saya akan jelaskan duduk perkara yang sebenarnya.

Anak-anak memang wajar dibiasakan untuk ke masjid. Mereka perlu difahamkan bahawa masjid bukan untuk ‘orang pencen’. Tetapi masjid kita rata-ratanya tidak mesra kanak-kanak. Bacalah saja pelbagai amaran terhadap kanak-kanak di masjid. Peraturan untuk mereka di masjid kadang-kadang setanding peraturan untuk banduan di penjara.

Membawa anak-anak ke masjid menyamai ajaran nabi. Baginda membawa dua cucunda baginda, Hasan dan Husain ke masjid. Kadang-kadang baginda memanjangkan solat kerana Hasan dan Husain berada di atas belakangnya yang mulia itu.

Memang ada sumber sunnah yang menyebutkan bahawa di masjid nabi, saf kanak-kanak lelaki di belakang saf lelaki dewasa dan saf wanita di belakang saf kanak-kanak lelaki.

Nabi juga mengajarkan supaya orang yang di belakang baginda di dalam solat ialah lelaki yang baligh dan cerdik supaya baginda dapat diingatkan sekiranya terlupa atau digantikan sekiranya perlu.

Namun itu tidak bermakna kanak-kanak boleh dinafikan daripada berada di celah-celah orang dewasa di saf yang hadapan. Lebih-lebih lagi sekiranya mereka datang lebih awal ke masjid.

Masjid adalah rumah Allah, sesiapa sahaja berhak mengunjunginya. Sesiapa yang mengunjunginya dikira tetamu Allah. Layanan Allah kepada hambanya yang mengunjunginya adalah sama rata. Sesiapa yang datang awal dialah yang berhak berada di hadapan walau pun dia adalah kanak-kanak.

Bahkan nabi melarang kita menyuruh orang lain mundur dan kita mengambil tempatnya. Sama halnya, dengan menyuruh kanak-kanak mundur ke belakang dan kita mengambil tempatnya. Itu juga boleh menjadikannya membenci masjid dan orang yang datang ke masjid.

Arahan nabi supaya orang lelaki dewasa berada di belakang baginda dalam saf solat bukan untuk meminggirkan kanak-kanak tetapi untuk menggalakkan orang dewasa supaya datang awal ke masjid dan mengambil saf hadapan.

Nabi tidak pernah meminggirkan kanak-kanak. Baginda bersolat di rumah Abi Talhah dengan Anas dan seorang anak yatim lain di belakang baginda. Ummu Sulaim pula di belakang kedua-dua anak-anak itu. Baginda juga bersolat dengan Ibnu Abbas yang masih anak-anak dan berdiri di sebelah kanannya.

Justeru, kalau nabi tidak meminggirkan kanak-kanak, mengapa orang dewasa hari ini yang ke masjid meminggirkan kanak-kanak? Kanak-kanak diletakkan di belakang sekali, berhampiran pintu keluar. Mereka berada sesama mereka. Bising.

Oh ya, kanak-kanak itu belum berkhatan. Jangan salahkan mereka atau pinggirkan mereka kerana belum berkhatan, tetapi ajarilah mereka cara bersuci dengan betul sekiranya belum berkhatan. Apa masalahnya kalau tidak berkhatan?

Tidak boleh menyentuh mereka dalam solat, batal. Adakah bersentuh dengan anak-anak yang belum berkhatan ketika solat membatalkan solat? Jawabnya, tidak kerana anak-anak itu bukan najis. Menyentuh kanak-kanak belum berkhatan bukan menyentuh najis.

Kita susah hati dengan kanak-kanak bising pada hari Jumaat ketika solat. Bukan salah mereka tetapi salah kita yang sudah tua ini. Kita rasa kita lebih pandai dari kanak-kanak pada hal kita sebenarnya bongkak dengan ketuaan kita.

Apa salahnya, kita masukkan mereka di celah-celah kita saf orang dewasa. Berkhatan atau tidak berkhatan, jangan ditanya lagi. Tidak batal solat bersentuh dengan anak-anak yang belum berkhatan dalam solat. Berapa kali mahu diulang? Tak percaya juga, cari kitab fiqh dan baca. Kalau tak tahu baca itu salah kita. Mengapa kesalahan kita dibebankan ke atas bahu anak-anak?

Apabila mereka berada bersama kita, di celah-celah kita orang dewasa, sekurang-kurangnya mereka akan lebih berdisiplin dan mungkin tidak akan bising lagi pada hari Jumaat.

Kepada orang Pas, kita tidak perlu tunggu Umno kalah pilihanraya untuk lakukan ini. Kepada orang Umno anda juga tak perlu tunggu kerajaan perpaduan untuk amalkan ini semua. Untuk DAP, MCA dan MIC, sorry anda semua tidak termasuk dalam topik ini.

Sayang, kalau orang politik kita tidak mampu melakukan perubahan sekecil ini.

5 Komen:

Reformis Jalanan berkata...

Perlis ni kalau bab agama pelik sikit. maklumlah banyak yang ikut aliran dari arab saudi tu. itu sesat, ini sesat. itu bid'ah, ini bid'ah. aduhai perlis...

muhaimin sulam berkata...

ok lagi, dgn muslimat lagi tak mesra.

MAHAGURU58 berkata...

Assalamualaikum Saudara Zolkharnain.

Syabas di atas pandangan saudara ini. Tepat dan berasas.

Semoga artikel saudara dibaca ramai dan di ambil iktibar dari pengajaran yang disampaikan.

Jika Zolkharnain sudi memberi izin, mahu saya terbitkan semula di laman blog saya.

Insya Allah.

Wassalamualaikum wr wb.

Tanpa Nama berkata...

saya setuju dengan pendapat ustaz, kalau kanak-kanak diletak belakang mereka akan cari geng depa lepas tu kita marah sebab bising, kenapa ayah yang bawa tak suruh duduk sekali, dulu memang saya pun fikir kanak-kanak belum berkhatan kalau disentuh batal solat tapi lepas mengaji bab membatalkan solat tak de pun sentuh kakank-kanak batal kecuali kalau ada najis tu yang patut kanak-kanak perlu dikhatan seawal 9 tahun. kalau solat sesama depa sampai bila nak betul, kalau sebelah kita boleh lah tengok kut salah kita tegur.. sya setuju agar ustaz menyarankan agar kanak-kanak tidak diletak di belakang sekali...

Zolkharnain Abidin berkata...

Tuan Mahaguru58,
Saya tiada halangan. Moga kita semua mendapat kebaikan. Amin.

3 comments:

Azman said...

Salam Tuan Mahaguru & Sdr Zolkarnain,

Saya ucapkan syabas kerana usaha sedemikian. Semoga usaha tersebut menjurus kpd kefahaman dan pendidikan yang benar bukan sahaja di pihak masjid-masjid malah di kalangan ibubapa juga.

Seperti Sdr Zol, saya beberapa kali mengalami situasi yang serupa apabila membawa anak lelaki saya semasa beliau berumur 4 tahun ke masjid-masjid/surau-surau. Tetapi, saya buat 'donno' sahaja dan berkeras mengatakan biar saya yang 'tanggung dosa', apabila terdapat teguran sedemikian dari sesiapa.

Alhamdulillah, anak saya sekarang sudah berumur 6 tahun dan beliau sudah 'syok' hendak ke masjid (walaupun saya tahu keseronokan beliau adalah lebih cenderung kepada 'menghilangkan bosan' di rumah atau ingin 'mengekor' ke mana sahaja saya pergi).

Syabas sekali lagi.

Azman Mohd Isa

MAHAGURU58 said...

Wa'alaikumsalam Saudara Azman,

Sesungguhnya orang orang tua di masjid hendaklah mendalami ilmu agama mereka dan tidak semberono terus berlaku kasar dan bengis terhadap anak anak yang hadir ke masjid.

Nabi Sallalahu Alaihi Wassallam tidak mengajar kita berlaku kasar terhadap anak anak.

Mereka datang ke masjid pun sudah cukup bagus. Hendaklah kita didik mereka dengan penuh berhemah agar mereka tahu apa yang boleh dilakukan semasa berada didalam ruang masjid dan apa yang tidak boleh?

Kekadang yang tua pun berkelakuan lebih terok dari budak budak.

Itu buluh dah kes keras membatu, tak dapat lentur dah; nak buat camno?

Silap lentur patah! :P

Hehehehehe.

Didiklah anak Azman tu dengan molek.

Insya Allah, kita doakan dia berjaya selalu.

Amin Ya Rabbal Alamin.

merah_s said...

Salam,

Alhamdulillah, saya juga turut bersetuju dengan tulisan saudara ini. Sememangnya kasih sayang terhadap kanak2 ini lebih utama dipupuk di dalam masjid, selain dari belajar sholat mereka juga mendapat kasih sayang dari orang2 dewasa di tempat ibadah ini..

Namun apa yang penting dalam tulisan saudara ini adalah kefahaman kita terhadap hadis2 baginda saaw. Memang sekiranya kita tidak dapat memahami jiwa dan pemikiran sang nabi, maka kita sudah pasti menyalah tafsirkan sabdaan2 baginda itu.. Inilah yang banyak terjadi dewasa ini..