Part of the Do'a Iftitah

"Verily my solats, my ibadah, my life and my death I surrender to Almighty Allah, Creator and Lord of all the worlds. Never will I associate anything with Him. So am I commanded and I am of those who are Muslims."

The Muslim Bloggers Alliance

The Muslim Bloggers Alliance
Bringing Muslim Bloggers Together

Saturday, April 24, 2010

Perbezaan diantara ulamak dan ahlul politik
Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.

Saya ingin mengajak saudara saudari warga Malaysia membaca apa yang telah ditulis atau diterbitkan oleh seorang tokoh akademik negara kita tentang polemik yang ditimbulkan oleh bantahan Mursyidul Am Parti Islam seMalaysia, Tuan Guru Dato Nik Abdul Aziz bin Nik Mat bila dilarang oleh Jabatan Agama Islam Selangor Darul Ehsan untuk menggunakan mana mana premis masjid dan surau didalam negeri Selangor untuk berkempen politik untuk Pilihanraya Kecil Parlimen P94 Hulu Selangor samada melalui majlis ceramah atau syarahan umum.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

AGAMA DAN POLITIK oleh Prof Dato Dr Ismail Ibrahim

Umat Islam, terutamanya para ulamak, apabila bercakap tentang politik dan Islam, hendaklah tahu membezakan apakah artinya politik dan agama menurut perspektif ajaran Islam yang sebenarnya tentang takrif Islam dan takrif politik itu?

Rasulullah SAW adalah sorang ahli politik, kerana baginda telah mengetuai umat Islam dalam semua urusan pemerintahan, terutamanya setelah membentuk kerajaan Islam di Madinah dalam tahun 622 M. Baginda mengetuai urusan pentadbiran, ekonomi, pertahanan, dan baginda juga sebagai panglima angkatan tentera, serta urusan lain.

Urusan dan tindakan baginda itu adalah tindakan mengenai pentadbiran dan politik pemerintahan negara. Baginda juga memerintah dengan penuh beradab dan sentiasa berpandukan ilmu dan hikmah, sebab itulah baginda tidak melakukan apa yang dilakukan oleh ahli politik hari ini, ketika "berpolitik" artinya taksub kepada politik partisan, taksub dan fanatik kepada puak dan parti sendiri sahaja, boleh mengutuk dan menjatuhkan hukuman kepada parti lawan dan ahlinya sebagai "sekular" dan sebagainya tanpa memahami pun apakah sebenarnya konsep sekularisme itu. Sebab itulah juga baginda Rasulullah SAW berucap, berkhutbah dan sebagainya dengan menyentuh isu-isu pemerintahan negara dan urusan rakyat, tetapi baginda tidak pernah berkasar kepada para pengikutnya, baginda sentiasa berlembut dan beramanah dengan ilmu dan hikmah tanpa mengatakan orang lain munafik, jahat, boleh mendoakan untuk kebinasaan parti lawan, dan sebagainya. Kalau berpolitik seperti baginda, maka memang tidak ada larangan untuk digunakan masjid dan sebagainya untuk memandu dan menasihati orang awam tanpa sebarang perbezaan.

Tetapi kalau berpolitik untuk mengata nista, mengutuk dan mencerca, maka jauhilah dari masjid yang menjadi kepunyaan semua orang Islam tanpa mengira parti politik, politik tidak mempunyai tempat untuk orang yang berfahaman politik partisan melulu, politik sempit yang tidak sejajar dengan ajaran Islam yang sebenarnya.

Politik kepartian pada hari ini sebenarnya merupakan politik yang sering disalah gunakan, termasuk oleh para ulamak sendiri, iaitu apabila ianya dijadikan pentas dan platform untuk memusuhi lawan politik, memaki hamun dan melontarkan kata nesta kepada orang lain, iaitu satu tindakan yang tidak pernah dilakukan oleh baginda Rasulullah SAW.

Oleh itu tak usahlah para ulamak politik, atau sesiapa sahaja orang politik boleh mendakwa bahawa politik pada hari ini sama sahaja dengan politik pada zaman Rasulullah SAW, oleh itu ia juga sama dengan Rasulullah untuk bertindak dalam "kempen" politik, menggunakan masjid dan sebagainya untuk "berpolitik" sedangkan "politik" yang dibawanya adalah "politik kotor" penuh emosi, taksub dan fanatik melulu, terkeluar dari ajaran Islam seperti yang diajarkan oleh baginda Rasulullah SAW.

Orang ramai tidaklah seharusnya keliru dengan berbagai-bagai fatwa dan ajaran ahli politik taksub kepartian ini, kerana niatnya hanyalah untuk mendapat sokongan untuk politik nya dan partinya, sedangkan orang Islam seluruhnya haruslah juga mengetahui bahawa parti politik itu bukanlah agama yang diturunkan oleh Allah SWT kepada manusia melalui Rasulullah SAW yang tidak boleh diingkari, dan ahli politik itu juga bukanlah "Pesuruh Allah" yang tidak boleh di-ingkari juga segala kata-katanya.

Parti politik adalah parti politik buatan manusia yang ada salah dan silapnya, ahli politik kepartian itu juga adalah manusia biasa yang tidak maksum, dan suci, malah mungkin lebeh kotor dari orang lain yang tidak taksub kepartian.

Ingatlah parti politik bukannya agama, dan ahli politik itu bukanlah Nabi atau Rasul. Berhati-hatilah dengan hakikat ini supaya hidup kita juga tidak menjadi sesat dan berdosa.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Demikianlah cara orang yang bijaksana berfikir. Tidak taat membuta tuli atau taksub tanpa usul periksa akan agenda seseorang ahli politik itu.

Agama tidak menghalalkan memaki hamun dan memfitnah mana mana saingan politik. Diwaktu yang sama, adab bersiyasah tidak memberi ruang kepada mana mana penggiat politik untuk melakukan sesuatu yang bersalahan kepada hukum hakam Ad Deenul Islam mahupun melanggar tatacara dan adat resam turun temurun peradaban Melayu didalam berpolitik secara kasar dan penuh tipu daya dan muslihat semata mata mahu mengejar kuasa secara mutlak tanpa mengambil kira akan natijahnya terhadap anak bangsa dan negara.

Saya menyeru kepada saudara dan saudari para pembaca supaya menghayati isi kandungan artikel Prof Dato Dr Ismail Ibrahim ini dengan lebih mendalam lagi serta sebarkan kepada rangkaian kenalan anda.

Berbalik kepada persoalan tajuk 'Yang mana satu ulamak dan yang mana pula ahlul politik?'

Sudah dapat kenalpasti belum?

9 comments:

noormalaysia said...

1) Jazakallah dengan artikel ini.

2) Siyasah hanya ada 2 jenis...

a. Siyasah Syariah...Penyatuan Umat.

b. Siyasah Syaitoniah..Perpecahan Umat.

Wassalam.

dinturtle said...

Salam Tuan,

Eh, hampir sama dengan apa yang saya tulis cuma bahasanya taklah seindah seorang tokoh akedemik :)

Penyalahfahaman agama inilah yang memecahbelahkan orang Melayu

Anonymous said...

Salam Tn Hj,

Teringat saya video yg tuan buat dgn Yb Zul. Mudah sahaja prinsipnya: "Parti adalah wadah,bukan akidah".

MAHAGURU58 said...

Assalamualaikum noormalaysia,

Tepat sekali. Saya amat setuju dengan saudara.

Siyasah itu patutnya berteraskan Dakwah al Islamiyyah namun sayangnya parti yang mendakwa memperjuangkan Islam ternyata meminggirkan unsur mahabbah didalam kelaku mereka sejak kebelakangan ini.

Tidak mengajak kepada perpaduan ummah sebaliknya menyerupai seperti apa yang saudara katakan itu.

MAHAGURU58 said...

Wa'alaikumsalam din,

Itu tandanya kita sefikrah dengan tokoh akademik yang lebih hampir kepada takrifan al ulamak yang mengajak kepada kebaikan dari insan yang semakin hari semakin membawa kepada pertelingkahan sesama ummah.

'Birds of a feather do flock together' bro.

Sekalung tahniah diatas usaha saudara.

:)

MAHAGURU58 said...

Wa'alaikumsalam pedutorres,

Seandainya saya ingin mencari sebarang kekurangan pada seseorang itu, tak mungkin akan saya mewawancaranya namun kerna saya ingin memberi ruang untuk beliau menerangkan kedudukan dirinya kepada massa, maka saya gagahkan diri, pergi merakam video tersebut.

Namun didalam keadaan semasa, saya sedih dan terkilan kerana adanya insan insan yang berilmu pengetahuan ternyata tidak menggunakan peluang yang diberikan Allah Subhanahu Wa Ta'ala untuk merapatkan jurang diantara sesama ummah sewaktu masih bernyawa tetapi sebaliknya semakin keras pembawaan siyasah syaitanniyyah seperti diungkapkan saudara noormalaysia.

Abdul Ghani said...

Bagaimana jika kita renung Surah Al-Imrah:7;

"Dia lah yang menurunkan kepadamu (wahai Muhammad) Kitab Suci Al-Quran. Sebahagian besar dari Al-Quran itu ialah ayat-ayat “Muhkamaat” (yang tetap, tegas dan nyata maknanya serta jelas maksudnya); ayat-ayat Muhkamaat itu ialah ibu (atau pokok) isi Al-Quran. Dan yang lain lagi ialah ayat-ayat “Mutasyaabihaat” (yang samar-samar, tidak terang maksudnya). Oleh sebab itu (timbulah faham yang berlainan menurut kandungan hati masing-masing) - adapun orang-orang yang ada dalam hatinya kecenderungan ke arah kesesatan, maka mereka selalu menurut apa yang samar-samar dari Al-Quran untuk mencari fitnah dan mencari-cari Takwilnya (memutarkan maksudnya menurut yang disukainya). Padahal tidak ada yang mengetahui Takwilnya (tafsir maksudnya yang sebenar) melainkan Allah. Dan orang-orang yang tetap teguh serta mendalam pengetahuannya dalam ilmu-ilmu ugama, berkata:” Kami beriman kepadanya, semuanya itu datangnya dari sisi Tuhan kami” Dan tiadalah yang mengambil pelajaran dan peringatan melainkan orang-orang yang berfikiran."

agbr47: Berserban tidak mesti ulama, DAP pun boleh mentafsir Quran.

ameerah-shoppe said...

salam tuan,

saya nak komen on ahli politik itu bukanlah Nabi atau Rasul...

bukankah ulamak itu pewaris nabi?
so, puak2 yg dok tenung bulan tu, pada pandangan saya, ulamak depa tu betui semua... perbuatan dan percakapan. depa menggunakan dalil ini sebagai menguatkan pegangan politik mereka. apa komen tuan?

MAHAGURU58 said...

Wa'alaikumsalam ameerah-shoppe,

Untuk seseorang yang digelar atau ditakrifkan sebagai seorang ulamak ~ pewaris Nabi Sallalahu Alaihi Wassallam, maka hendaklah ulamak sedemikian bebas dari sifat sombong, takbur dan ujub pada diri sendiri.

Ulamak itu mestilah terbukti bersih dari segala sifat mazmumah barulah ia layak dianggap sebagai salah seorang dari pewaris pewaris Nabi.

Sila ke http://tinyurl.com/25cmsn4 untuk mengetahui perincian tentang sifat Mazmumah tersebut.

Bagi pandangan dan pendapat saya, orang yang paling hampir kepada definisi pewaris Nabi didalam negara kita adalah Sahibul Fadhilah Tuan Guru Professor Dato Dr Harun Din Al Haj.

Beliau sentiasa mengutamakan kebenaran didalam usaha dakwahnya.

Wallahu 'alam.