Part of the Do'a Iftitah

"Verily my solats, my ibadah, my life and my death I surrender to Almighty Allah, Creator and Lord of all the worlds. Never will I associate anything with Him. So am I commanded and I am of those who are Muslims."

The Muslim Bloggers Alliance

The Muslim Bloggers Alliance
Bringing Muslim Bloggers Together

Wednesday, July 07, 2010

Anwar Ibrahim menentang 'Negara Islam'. Temubual Mahaguru58 dengan Prof Dato Dr Harun DinKekadang agak menghairankan saya bagaimana seseorang yang dahulunya begitu tegar didalam usaha menegakkan Syiar Islam boleh berubah sikap, pusing 360 darjah menentang pula matlamat penubuhan sebuah 'Negara Islam' ditanahair kita sesuai dengan kedudukan kita sebagai ummah Rasul Sallalahu Alaihi Wassallam?

Apakah dunia ini dengan segala tarikan kuasa dan kedudukan sementara ini begitu hebat boleh mencorakkan semula tekad seorang manusia seperti Anwar Ibrahim membelakangkan wadah perjuangannya sejak ia mulai mengenali Islam dan bersama sama menubuhkan Angkatan Belia Islam Malaysia?

Kata katanya menentang penubuhan 'Negara Islam' semasa di Woodrow Wilson Center of Scholars di Washington DC amat menyakitkan hati saya dan saya timbulkan perkara ini semasa bertemu buat kali kedua semalam dengan ulamak yang saya amat hormati yakni Al Fadhil Tuan Guru Professor Dato Dr Harun Din Al Haj di kediaman beliau, Darussyifa, Seksyen 2, Bandar Baru Bangi, Selangor Darussalam.

Memang terbukti bahawa manusia amat lemah menghadapi godaan duniawi dan sanggup menjadi petualang dan seteru kepada masyarakat seagama dengan ia sendiri sebab gelap mata dengan harta, pangkat dan kedudukan yang bersifat hanya teramat sementara.

No comments: