Part of the Do'a Iftitah

"Verily my solats, my ibadah, my life and my death I surrender to Almighty Allah, Creator and Lord of all the worlds. Never will I associate anything with Him. So am I commanded and I am of those who are Muslims."

The Muslim Bloggers Alliance

The Muslim Bloggers Alliance
Bringing Muslim Bloggers Together

Saturday, November 13, 2010

Ben Bradshaw, warga Amerika yang fasih berbahasa Melayu. Anda macamana?

Wahai warga warga Malaysia! Buka mata kamu dan tonton lah video video ini yang memaparkan kebolehan warga Amerika menguasai Bahasa Melayu dengan fasih walau hanya sempat tinggal bersama kita beberapa tahun?












Ben Bradshaw! Anda cukup hebat! Anda sudah membuktikan bahawa Bahasa Melayu adalah bahasa antarabangsa!

Ada lagi orang orang bukan Melayu yang fasih berbahasa Melayu telah berjaya menguasai Bahasa Melayu dengan baik walaupun hanya berada di Malaysia untuk tempoh waktu yang singkat!


Malulah kamu wahai orang orang Malaysia yang masih tidak tahu berbahasa Melayu walaupun lahir dan membesar disini!!!


Tontonlah Belacan dan Paku pulak!


6 comments:

blogenstarz said...

Seperti pengalaman saya diSydney pd tahun 2004.
Terasa malu bila saya berbahasa ingris dan dibalas semula dengan bahasa MELAYU.
Rupa2 nya Mat saleh tersebut ada lah saorang Peg.Tentera Australia yang sudah bersara dan mengendalikan sabuah restoren disana.Beliau Pernah bertugas diKem Kepala Batas selama 8 th. !
Lancar dan hebat..
Bagaimana dengan kita....
Tahukah kita berbahsa CINA / INDIA ?

"Mohon izin link"

MAHAGURU58 said...

Dipersilakan!

KronikStory ! said...

assalamualaikum,
diorg ni sebenarnya pendakwah mormon. mormon tu salah satu cabang dalam kristian tapi org kristian pun ckp ni kristian yg sesat. tiga2 org puteh ni tinggal di Salt Lake City,Utah,US dimana population penganut mormon paling bnyk di Amerika. Diorg ni belajar bahasa melayu untuk memudahkan diorg berdakwah kepada orang melayu dan iban.kalau cakap BI dengan org iban dan melayu,ssah nak pengaruh.diorg ni ada misi menconvertkan orang melayu dan iban untuk ke agama diorg.

ustaz boleh masuk dlm facebook paku dan belacan ni kalau nak bukti. diorg tiap kali "buat kerja amal" di sabah dan sarawak diorg akan pakai kemeja putih dan necktie. google Mormon Missionaries wear dan bandingkan dgn mereka.ustaz boleh rujuk sini
http://ldschurchgrowth.blogspot.com/search/label/Malaysia

KronikStory ! said...

pndkwah mormon ni bukan shja dihantar ke malaysia, malahan satu dunia. semuanya pakaian sm dengan meraka. pakai kemeja putih dan necktie mcm diorg ni. http://www.facebook.com/photo.php?fbid=130475530319613&set=a.130475403652959.14020.130474590319707

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=130475536986279&set=a.130475403652959.14020.130474590319707&pid=199706&id=130474590319707

klau stakat terpegun sy rs x salah kot betul tak ustaz tapi takut anak remaja islam kita terlalu suka dengan diorang ni takut terpengaruh pulak .

KronikStory ! said...

ben akan dtg kuala lumpur pada december. paku dan belacan akan datang pada januari.tak pasti untuk berdakwah mcm di sbah dan sarawak. saya takut anak melayu islam kita terpengaruh pulah dengan diorg ni sbb bila tengok youtube, anak2 melayu dah terlalu fanatik pulak dengan diorang !

Filyn said...

Salam. Jangan terlalu cepat menilai. Saya sendiri juga pernah bertembung dengan missionaries yang datang memberi salam di rumah saya. Dua orang yang datang dari satu church di England ini saya dapati menghormati adat. Apabila mereka mengetahui kawasan perumahan saya adalah perumahan org melayu islam, mereka meminta maaf dan terus merancang untuk ke tempat lain. Mereka juga tidak mahu masuk ke rumah apabila mereka meminta minuman kerana hari yang panas terik, memandangkan saya keseorangan pada hari itu. Orang kita sendiri pun tak macam tu kan? Saya tak rasa salah kalau mereka hendak berdakwah akan ajaran mereka. Itu adalah kepercayaan mereka. Sedangkan orang Islam juga berdakwah kerana itu adalah kepercayaan kita. Itu adalah kebebasan umum. Bagi saya kekuatan dan kepercayaan dalam diri sendiri yang penting. Kalau diri sendiri kukuh, orang lain juga tidak boleh mengubah kepercayaan kita. Yang penting hati sendiri.

Maaflah bahasa melayu saya tidak sebaik anda semua.