Part of the Do'a Iftitah

"Verily my solats, my ibadah, my life and my death I surrender to Almighty Allah, Creator and Lord of all the worlds. Never will I associate anything with Him. So am I commanded and I am of those who are Muslims."

The Muslim Bloggers Alliance

The Muslim Bloggers Alliance
Bringing Muslim Bloggers Together

Thursday, February 24, 2011

Halal Haram Kehidupan ~ Bila rakyat Malaysia sudah tak ambil peduli!

Gambar Kosmo Online menunjukkan rakyat Malaysia bernafsu rakus mencuri beras dari lori kemalangan


Sikap segelintir rakyat negara ini yang sudah tidak ambil peduli tentang halal haram sumber kehidupan mereka di Akhir Zaman ini amat saya kesali. 


Tanpa mengambil kira perbatasan kaum, bangsa dan kefahaman agama, saya amat dukacita melihat kerakusan nafsu manusia yang boleh semberono sahaja merampas dan mencuri hasil usaha orang lain tanpa berasa malu atau segan dengan jenayah mereka itu.


Tempoh hari ada kes kereta pacuan 4 roda terbalik yang membawa siling berjumlah puluhan ribuan ringgit menjadi mangsa para pencuri yang terdiri dari rakyat negara ini yang mencuri didepan anggota polis yang tak dapat membuat apa apa kerana bilangan para pencuri terlalu ramai.


Berita kerakusan rakyat Malaysia yang mencuri beras ini dilaporkan disini oleh akhbar Kosmo. Para pencuri bertuhankan nafsu ini boleh membiarkan mayat kelindan lori yang terlibat didalam kemalangan ini terperosok dibawah lori beras yang terbalik dan mereka terus menimba hasil curian mereka itu untuk membawa balik beri makan kepada keluarga mereka!
Pemandu lori yang malang kesal dengan sikap rakyat Malaysia yang tak pedulikannya serta mayat rakan sekerjanya yang dibiar terperosok dibawah lori. Gambar Kosmo.


Bangsat sekali para pencuri berhati kejam ini. Saya amat sakit hati melihat semua ini. Saya hairan dengan sikap orang zaman sekarang yang sudah tidak ada sedikit pun rasa kasihan, belas dan ikhsan terhadap nasib malang yang menimpa orang lain!


Manusia semakin kejam di Akhir Zaman ini. Ini semua berpunca dari kelemahan pihak pemerintah Kerajaan Malaysia dan Kesultanan Melayu yang masih terus menjadi hamba pihak Kolonial British yang merangkakan Perlembagaan Persekutuan mengikut acuan mereka sehingga Hukum Syarak dan Syariah Allah hanya sekadar menjadi perhiasan semata mata di Mamluk al Malaisie ini.


Hukum hudud patut dilaksanakan terhadap para penjenayah seperti ini. Malangnya kita mempunyai Menteri Dalam Negeri yang hanya tahu memberi amaran demi amaran,demi amaran,demi amaran dengan tak sudah sudahnya sehingga ramai yang sudah naik tocang dengan kedayusan menteri ini!


Dato Seri Najib Tun Razak selaku Perdana Menteri Malaysia silap besar melantik sepupu beliau untuk menerajui Kementerian Dalam Negeri ini. 


Sepatutnya PM melantik menteri yang berani kerana benar dan tidak terhegeh hegeh tersengih sengih tak sudah bagaikan kerang mati!


Macamanalah puak Hindraf tak berani mengadakan protes itu ini saban waktu? Menteri KDN ternyata hanya mampu bagi amaran tak sudah sudah! 


Tony Pua juga sudah berani mempertikaikan hal ehwal sulit Angkatan Tentera Malaysia sehingga membuka ruang untuk musuh musuh negara tumpang sekaki mengintip maklumat rahsia sistem pertahanan negara kita.


Andainya Kerajaan Malaysia pimpinan Dato Seri Najib Tun Razak tidak memperkemaskan jentera keselamatan dan penguatkuasaan undang undang negara kita dengan menukar Menteri Keselamatan Dalam Negeri dengan kadar segera, maka jangan terkejut nanti jika ada puak yang mahu mencuri, merompak, merogol, membunuh sesuka hati mereka!


Iyalah! Pencuri dan perompak serta peragut sudah bermaharajalela sekarang ini sebab Dato Menterinya macam kena sampok dengan Sindrom SiLuncai


Dok asyik biarkan biarkan!


Menteri KDN patutnya orang yang tegas dan sentiasa menegakkan undang undang tanpa mengira siapa pesalahnya!


Macamanalah pihak pihak yang berkenaan tak mengambil peluang menghuru harakan negara ini?


Halal haram mereka sudah tak ambil peduli!

2 comments:

Yugimudo said...

Salam, ini first time saya komen utk blog ini walaupun dh lama follow.

Mgkn kalo kite lihat dari lagi satu sudut, membuatkan saya tertanya2: adakah rakyat Malaysia ni hidup daif sgt smpi curi beras gn tolong orang, beras itu lebih penting? Mgkn kalo mereka tk curi beras tu, tk makan lar mereka seminggu. Sy bkn nk hentam gomen tp isu2 sosial mcm ni yg mnjadi kayu ukur prestasi pemerintah negara kite.

P/s: Xleh komen bnyk2 takut kena AUKU :)

Abdullah said...

Sikap rakus terhadap dunia dan kebendaan yang disemai, dibajai dan diperkasakan oleh sikap kerajaan yang tidak bartauhidkan Allah SWT dan mengambil sunnah R SAW.
Yang penting bila maulid rasul, selawat jgn tak selawat, bulan ramadan , posa ramai-ramai..dan macam-macam lagi..Luar dalam hancus..