Part of the Do'a Iftitah

"Verily my solats, my ibadah, my life and my death I surrender to Almighty Allah, Creator and Lord of all the worlds. Never will I associate anything with Him. So am I commanded and I am of those who are Muslims."

The Muslim Bloggers Alliance

The Muslim Bloggers Alliance
Bringing Muslim Bloggers Together

Sunday, May 29, 2011

Nga Kor Ming masuk rumah Melayu tak reti buka kasut~ Memang Buta Adab!!!



Diantara adat resam dan adab orang orang Timur memasuki rumah sesiapapun disini adalah membuka kasut bila dipersilakan masuk oleh tuan rumah.


Ahli Parlimen Taiping/Adun Pantai Remis DAP Nga Kor Ming ternyata masih belum habis ditarbiyyah Parti Islam SeMalaysia kerna terbukti buta adab dengan memasuki rumah orang Melayu Islam dengan berkasut sepertimana terpapar bukti gambar2foto diatas.


Secara kebetulan, saya melayari blog blog tempatan dan mendapati laporan blogger taipingmali yang mendedahkan kebiadapan Adun DAP ini yang dahulunya heboh dikutuk dan dicerca kerana menyalahgunakan ayat ayat suci Al Quran demi untuk kempen politiknya!


Salah guna sebab dia sebenarnya tidak beriman dengan Allah Subhanahu Wa Ta'ala tetapi mahu pula menyalahguna ayat ayat suci Al Quran demi untuk mendapatkan sokongan dan 'political mileage' dari ahli ahli parti pembangkang seperti PAS dan PKR! 


Mursyidul Am PAS boleh pula merestui penyalahgunaan ayat ayat suci Al Quran oleh Nga Kor Ming dan dua tiga yakpursalam yang lain! Alasannya bahawa DAP sudah mula terima Islam!!! Iyolah tu!


Karpal Singh tak pernah berganjak dari keputusannya mencabar barangsiapa yang hendak menegakkan negara Islam di Malaysia supaya melangkah mayatnya dahulu!


Kadang kadang mulut manusia kaffir begini memang terlalu celupar dan ada kebarangkalian cita citanya akan termakbul! Sebagai manusia kita hanya boleh merancang! Allah menentukan!


Pada si Nga Kor Ming, nasihat saya adalah supaya ia belajar akan tatacara dan adab orang orang Timur sebelum beriya sangat menonjolkan kejahilannya tentang cara cara berkunjung kerumah orang terutamanya orang orang Melayu, India, Sikh dan sesetengah Cina.


Bayangkanlah betapa malunya ia sekiranya pihak tuan rumah menegurnya dihadapan semua orang dengan bertanya 'Tak reti bahasa ke kamu ni? Naik atau masuk rumah orang dengan berkasut???'


Nak letak muka kat mana nanti brader bila kena 'sound direct' macam tu?


Nampak sangat tarbiyyah pihak PAS belum sampai ketahap mana pun bila melayan puak puak DAP seperti Nga Kor Ming ini! 


Niat nak membantu memang bagus tetapi buta adab memasuki rumah orang dengan berkasut tu saya harap jangan berulang lagi! Kor Ming kena tahu bahawa rumah rumah orang Islam ada tatacaranya jika nak masuk! 


Tak boleh main terjah sahaja! Ngeh dan yang lain lain dah buka kasut mereka, macam mana si Kor Ming boleh terlupa? Takkan mereka tak perasan?


Kor Ming kena belajar terima hakikat bahawa ia terlepas pandang dan minta maaf bukannya menuduh orang UMNO membelasahnya tanpa alasan!


Gi belajar lah brader! Ada laman web tentang adab orang orang Malaysia kat sini. Tak susah tara mana pun. Tinggal mahu tak mahu saja. :)


* Gambarfoto dari blog ngakorming.com :)

3 comments:

Andreas said...

He has perspiring feet (hyperhidrosis pedis) probably. The whole group would have had to wear gas masks and the house would have been condemned as uninhabitable immediately afterwards.

Callie O said...

If he has a reason better known to himself for not taking off his shoes when he enters any Malaysian homes, he has to explain. Photos prove no lies. How can you forget to do this?
Even a child knows what to do.. buka kasut sebelum masuk rumah! Pelupa or kurang ajar?

MAHAGURU58 said...

Peace be to u dear Callie!

I absolutely agree with your point of view as to Nga Kor Ming's breach of Malaysian social etiquette as proven by the photos (from his own blog).

Nga Kor Ming ought to apologize to all Malaysians for his cultural boo boo and not try to spin this as another UMNO attack on his person!

If only we have could have more wise and rational Malaysians like your dear self in our nation, Callie?

This country will truly be much better off than to have these strife provoking fellows spoiling the scene.

Do have a nice day, Callie! @};-