Part of the Do'a Iftitah

"Verily my solats, my ibadah, my life and my death I surrender to Almighty Allah, Creator and Lord of all the worlds. Never will I associate anything with Him. So am I commanded and I am of those who are Muslims."

The Muslim Bloggers Alliance

The Muslim Bloggers Alliance
Bringing Muslim Bloggers Together

Monday, May 16, 2011

Prof Dato Dr Harun Din Al Haj ~ Calon Mursyidul Am PAS yang lebih tepat!Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.


Sudah lama saya berpendapat bahawa Yang Mulia Tuan Guru Al Fadhil Prof Dato Dr Harun Din Al Haj lebih sesuai memimpin Parti Islam seMalaysia memandangkan ketinggian keilmuan Agama Islam beliau berbanding dengan kesekelian mereka yang digelar sebagai ulamak diMalaysia.


Beliau seorang akademik dan fasih berbahasa Arab, Inggeris dan Melayu. 


Ceramah ceramah dan kuliah kuliah Prof amat berkualiti isi kandungannya dan terbukti antara yang terbaik didalam negara kita berbanding dua tiga kerat 'ullamak' lain yang lebih kuat mengata mencaci orang dari mengajar ilmu agama Islam!


Salam tahniah Prof! You are the best! A true gem amongst us!

Begitu terhormat peribadi Al Fadhil Tuan Guru Prof Dato Dr Harun Din Al Haj sehingga beliau begitu disegani oleh kebanyakan manusia di Malaysia ini melainkan segelintir mereka yang memang sampai kiamat tak akan senang selagi tak mencari kelemahan orang lain.

Walaupun zaman ini zaman internet dan para pengendali blog politik begitu lazim menulis dan menghasilkan artikel menempelak keegoan sesetengah pemimpin politik baik dari UMNO mahupun PAS, belum lagi saya melihat mana mana blogger mencaci cerca Tuan Guru Prof Dato Dr Harun Din sepertimana mereka menghentam Mursyidul Am PAS Dato Nik Aziz Nik Mat!


Kekadang memang tak selesa melihat cara Nik Aziz digambarkan begitu begini oleh pereka grafik yang turut menjadi blogger tetapi bak kata pepatah, seseorang itu yang rajin mengeluarkan pendapat yang tak berasaskan hukum hakam Islam tetapi lebih condong kepada kepentingan politik duniawi terpaksa menerima natijah tindak tanduknya itu.


Saya sudah putus harap melihat penyatuan ummah didalam negara ini semasa hayat saya kerna saya lihat kedua belah pihak terlalu keras memusuhi diantara satu sama lain selagi kepimpinan sekarang ini terus berkuasa.


Harapan saya agar Tuan Guru Prof Dato Dr Harun Din dipanjangkan usia, di sihatkan tubuh badannya dan akan dilantik sebagai Mursyidul Am PAS mengembalikan kekuatan ummah didalam satu gagasan Muslimin seMalaysia tidak lama lagi.


Bilamana ada ura ura untuk menggantikan Prof Dato Dr Harun Din dari menjadi Timbalan Mursyidul Am PAS, saya dah rasa PAS membuat kesilapan paling besar didalam sejarah perjuangan politik mereka.


Kalau tak sedar akan kelebihan Prof Dato Dr Harun Din yang telah mendidik dan membimbing jutaan muslimin dan muslimat serantau melalui kuliah kuliah beliau yang berpaksikan kepada kebenaran Islam maka PAS akan hanya diterajui oleh mereka yang cakap tak serupa bikin dan bagaikan ayam sabung yang sibuk berkokok berderai derai tetapi ekornya busuk pekung bergelumang najis!


Jangan dibiarkan kemelut sekarang menjahanamkan nasib dan masadepan ummah hanya kerana ada yang tak sedar diri terus mahu mencengkam kerusi pucuk pimpinan walaupun sudah tak berkudrat lagi!


Itupun jika sayangkan umat Islam le. Kalau tidak tanggung sahaja natijahnya berebut kuasa duniawi. 


Karang jadi macam kes 'Menang sorak ..kampong tergadai!'Mudah2an Tuan Guru Dato Dr Harun Din di iktiraf dan dilantik sebagai Mursyidul Am PAS sementara beliau masih berupaya lagi.

Amin.3 comments:

Panglima Perang Cyber said...

kita serupa !


kita serupa !sama pandangan kita !

Rahimi said...

Saya percaya harun din boleh menjadi peminpin Islam yg boleh mneyatukan semua umat Islam DI Malaysia kerana beliau amat dihormati dengan kesederhanaan Dan keilmuan beliau, walaubagaimanapun kerena kesederhanaan inilah beliau tidak dpt diterima Oleh org org pas yg fanatik Dan ekstrem. Ustaz harun din perlu mengkafirkan umno Dan membela apa jua kemungkaran yg dilakukan pembangkang barulah beliau boleh diterima oleh org org pas, kita telah melihat bagaimana ustaz harun din telah dihina Dan dicaci oleh golongan fanatik pas apabila beliau mengambil pendirian untuk tidak menyokong kalimah Allah digunakan oleh kristian hingga Memaksa ustaz harun din berdiam diri kemudiannya. Allahu a'lam.

pendekartua said...

Saya pun setuju Dr. Haron Din dilantik sebagai pemimpin utama PAS walaupun saya tak bersetuju dengan sikap beliau yang rapat dengan geng tarikat.
Beliau lebih nampak berusaha ke arah penyatuan umat Islam di Malaysia dan tak mudah mengorbankan prinsip untuk kepentingan politik.
Muak saya melihat pemimpin dan ulamak PAS yang lain yang terlalu membela DAP dan menolak untuk bekerjasama dengan UMNO.
Mufti Perlis dah menyatakan kewajipan UMNO dan PAS bekerjasama.
Kalau PAS berani keluarkanlah fatwa yang mengharamkan kerjasama UMNO-PAS.