Part of the Do'a Iftitah

"Verily my solats, my ibadah, my life and my death I surrender to Almighty Allah, Creator and Lord of all the worlds. Never will I associate anything with Him. So am I commanded and I am of those who are Muslims."

The Muslim Bloggers Alliance

The Muslim Bloggers Alliance
Bringing Muslim Bloggers Together

Wednesday, June 01, 2011

Abdul Rahman, 61, mati mengejut depan HERO Bandar Sri Permaisuri, Cheras, KL

Saksi kejadian sedang memberi keterangan pada anggota PDRM tentang apa yang telah berlaku?
Isteri Arwah diminta anggota PDRM untuk beralih tempat dari duduk disisi jenazah arwah suaminya
Abdul Rahman, 61 mati mengejut depan Pasaraya HERO Bdr Sri Permaisuri
Mayat Allahyarham Abdul Rahman dihadapan Pasaraya HERO Bdr Sri Permaisuri, Cheras, KL
Mayat diselimut anggota PDRM
Inna lillahi wa inna ilaihi raji'un.
Dari Allah kita datang, kepada Nya kita kan kembali.

Bila masanya? Saat dan ketikanya? Tempat dan keadaan ajal kita?

Wallahu'alam bissawab.

Pagi tadi semasa saya ke Pasaraya HERO di Bandar Sri Permaisuri, Cheras, KL, saya melihat orang ramai sedang berkumpul di hadapan pasaraya tersebut.

Seorang lelaki tua sedang duduk dikaki lima depan pasaraya tersebut dan kelihatan dua orang anggota polis sedang berusaha memulihkan lelaki itu yang kelihatan seperti pengsan dengan kedua matanya terpejam dan berlunjur kaki bersandarkan kaki seorang awam yang turut membantu didalam rawatan kecemasan terhadapnya.

Seorang perempuan tua @ isterinya sedang berkata bahawa suaminya ada penyakit darah tinggi.

Saya bertanya samada sudah dipanggil ambulans?

Salah seorang anggota polis itu berkata sudah. Ambulans didalam perjalanan. Saya turut berdoa agar pakcik itu akan pulih dan terus berjalan masuk ke pasaraya sebab sudah sebegitu ramai orang yang sedang mengendalikannya.

Sebentar lagi kedengaran siren ambulans bingit bergerak ke arah lokasi orang tua tersebut. Sejurus kemudian selepas memeriksa keadaan orang tua itu, paramedik yang memeriksa keadaan pakcik itu memaklumkan pada semua yang berada disitu bahawa orang tua itu sudah tidak bernyawa lagi dan petugas ambulans itu pun beredar pergi meninggalkan jasad orang tua itu kerana ianya sudah jadi kes polis. Mati mengejut!

Saya turut bersama orang awam membacakan Surah Al Fatihah untuk arwah dan bertanya akan nama simati pada isterinya yang kelihatan tidak seperti keadaan waris waris simati selalunya yang akan terkesan dengan kematian sebegitu? 


Mungkin ia masih didalam keadaan terkejut dan belum sedar akan hakikat sudah kehilangan insan yang menjadi suaminya sekian lama ini? Bak kata frasa Inggeris 'The reality has yet to set in!'

Beliau tabah menjawab soalan soalan anggota polis tentang keadaan kesihatan arwah suaminya dan memaklumkan bahawa mereka tinggal di Taman Ikan Emas, Cheras.

Sejurus selepas itu, hadir seorang lelaki tua yang mengaku sebagai biras arwah. Beliau pergi membuka selimut yang menutup wajah arwah, memandang wajah arwah dengan kesayuan, bertafakur sejenak dan menutup kembali wajah simati. Ia kemudiannya menelefon saudara mara mereka memaklumkan akan kematian mengejut Abdul Rahman, 61 tahun, pesakit penyakit darah tinggi. 

Ajal maut kita kan sampai tanpa kita dapat menjangka! 


Hendaklah kita senantiasa sedar akan kemungkinan kita akan mati pada bila bila masa sahaja dan tanpa sebarang makluman terlebih dahulu melainkan mereka yang dijatuhkan hukuman maut oleh mahkamah diatas jenayah berat yang dilakukan oleh mereka.


Jatuh wajib diatas kita sebagai umat Muhammad Sallalahu Alaihi Wassallam untuk menjalani hidup ini dengan penuh berwaspada. Sedar akan dimana kedudukan kita dicelah celah kehidupan penuh pancaroba baik didalam kota kotaraya mahupun di daerah luar bandar ataupun jauh dipedalaman.


Selaku umat Islam, hendaklah kita seboleh mungkin menjauhi tempat tempat yang boleh membawa aib bagi kita sekiranya diserbu pihak berkuasa. 


Seorang alim tara mana pun akan rosak nama baiknya jika ditangkap sedang bermaksiat walau tinggi diatas puncak persada kehidupan mewah dan eksklusif berpuluh bintang sekalipun! 


Mudah2an kita dijauhi bencana sebegitu. Insya Allah.Maka hendaklah kita senantiasa berwaspada akan Al Malaikatul Maut yang dikatakan memantau kita 70 kali didalam sehari...


Bayangkanlah hakikat bahawasanya seharian kita hanya ada 24jam. Berapa kali kah didalam sejam Sayyidina Izra'il Alaihis Salam 'ushar' kita dok buat apa?


Tu tak kira lagi CCTV Allah Subhanahu Wa Ta'ala @ Malaikat Raqib dan Atid yang 'rekod' High Definition tahap 'out of this world' akan segala amalan kita baik mahupun yang buruk?


Nak pakai 'loyar' macam mana syeikh bilamana setiap perbuatan kita akan ditayangkan multimega screen 360 darjah di Yaum al Mahsyar nanti disaksikan oleh seluruh makhluk ciptaan Allahu Ta'ala?


Tak tahu nak cakap macam mana lagi bro...


Jem otak nak bayangkan senario sebegitu!Seboleh bolehnya hendak lah kita berdoa agar kita dikurniakan kematian didalam keadaan Husnul Khatimah.

Amin Ya Rabbal Alamin.

Marilah kita bersama sama menghadiahkan bacaan Surah Al Fatihah buat arwah.

Al Fatihah!


Marilah kita mengambil iktibar akan kematian yang akan datang menjemput kita bila bila masa sahaja dari detik dan ketika ini:

4 comments:

Mr feckry said...

nabi muhammad s.a.w ada berpesan setiap penyakit ada ubatnya, malainkan tua dan mati...

Anonymous said...

terima kasih saudara, terima kasih kerana mengingatkan saya akan kematian.

MAHAGURU58 said...

Assalamualaikum feckry,

Memang benar bagai dikata.

Maka hendaklah kita senantiasa berwaspada akan Al Malaikatul Maut yang dikatakan memantau kita 70 kali didalam sehari.

Bayangkanlah hakikat bahawasanya seharian kita hanya ada 24jam. Berapa kali kah didalam sejam Sayyidina Izra'il Alaihis Salam 'ushar' kita dok buat apa?

Tu tak kira lagi CCTV Allah Subhanahu Wa Ta'ala @ Malaikat Raqib dan Atid yang 'rekod' High Definition tahap 'out of this world' akan segala amalan kita baik mahupun yang buruk?

Nak pakai 'loyar' macam mana syeikh bilamana setiap perbuatan kita akan ditayangkan multimega screen 360 darjah di Yaum al Mahsyar nanti disaksikan oleh seluruh makhluk ciptaan Allahu Ta'ala?

Tak tahu nak cakap macam mana lagi bro...

Jem otak nak bayangkan senario itu!

MAHAGURU58 said...

DON PEDRO,

Kita ini hanya menumpang hidup didalam kerangka jasad dan nyawa pemberian Allahu Ta'ala.

Memperingati mati itu menurut apa yang telah saya belajar adalah sesuatu yang sangat dituntut didalam Islam.

Hakikat kehidupan.

Bilamana kita senantiasa sedar boleh 'drop dead at anytime'; mungkin kita akan berfikir dahulu sebelum melakukan sesuatu yang akan menjahanamkan reputasi kita yang kita jaga sekian lama ini?

Memang nafsu semulajadi kita akan meruntun kita untuk melampiaskan gelora didalam jiwa tetapi Iman dan Kesedaran mungkin boleh menahan kita dari menghilangkan segala kebaikan yang kita sudah usahakan sejak kenal erti kehidupan ini didalam tempoh sesaat jua kerna lupa diri angkara nafsu kita?

Mudah2an peringatan ini berguna bagi diri saya dan juga saudara / saudari para pembaca blog hamba yang tidak sepertinya ini.

Insya Allah.

Wabillahi Taufik Wal Hidayah.

Wassalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.