Part of the Do'a Iftitah

"Verily my solats, my ibadah, my life and my death I surrender to Almighty Allah, Creator and Lord of all the worlds. Never will I associate anything with Him. So am I commanded and I am of those who are Muslims."

The Muslim Bloggers Alliance

The Muslim Bloggers Alliance
Bringing Muslim Bloggers Together

Tuesday, September 27, 2011

Hukum Hudud Allah ~ Bilakah akan sesuai untuk mentadbir Malaysia?

Bismillahirrahmanirrahim
Dengan nama Allah, Maha Pengasih, Maha Penyayang

5:48
Transliteration
Waanzalna ilayka alkitaba bilhaqqimusaddiqan lima bayna yadayhi mina alkitabiwamuhayminan AAalayhi fahkum baynahum bimaanzala Allahu wala tattabiAA ahwaahum AAammajaaka mina alhaqqi likullin jaAAalna minkumshirAAatan waminhajan walaw shaa AllahulajaAAalakum ommatan wahidatan walakin liyabluwakumfeema atakum fastabiqoo alkhayratiila Allahi marjiAAukum jameeAAan fayunabbi-okum bimakuntum feehi takhtalifoon

Malay
Dan Kami turunkan kepadamu (wahai Muhammad) Kitab (Al-Quran) dengan membawa kebenaran, untuk mengesahkan benarnya Kitab-kitab Suci yang telah diturunkan sebelumnya dan untuk memelihara serta mengawasinya. Maka jalankanlah hukum di antara mereka (Ahli Kitab) itu dengan apa yang telah diturunkan oleh Allah (kepadamu), dan janganlah engkau mengikut kehendak hawa nafsu mereka (dengan menyeleweng) dari apa yang telah datang kepadamu dari kebenaran. Bagi tiap-tiap umat yang ada di antara kamu, Kami jadikan (tetapkan) suatu Syariat dan jalan ugama (yang wajib diikuti oleh masing-masing). Dan kalau Allah menghendaki nescaya Ia menjadikan kamu satu umat (yang bersatu dalam ugama yang satu), tetapi Ia hendak menguji kamu (dalam menjalankan) apa yang telah disampaikan kepada kamu. Oleh itu berlumba-lumbalah kamu membuat kebaikan (beriman dan beramal soleh). Kepada Allah jualah tempat kembali kamu semuanya, maka Ia akan memberitahu kamu apa yang kamu berselisihan padanya.


5:49
Transliteration
Waani ohkum baynahum bimaanzala Allahu wala tattabiAA ahwaahum wahtharhuman yaftinooka AAan baAAdi ma anzala Allahuilayka fa-in tawallaw faAAlam annama yureedu Allahuan yuseebahum bibaAAdi thunoobihim wa-innakatheeran mina annasi lafasiqoon
Malay
Dan hendaklah engkau menjalankan hukum di antara mereka dengan apa yang telah diturunkan oleh Allah dan janganlah engkau menurut kehendak hawa nafsu mereka, dan berjaga-jagalah supaya mereka tidak memesongkanmu dari sesuatu hukum yang telah diturunkan oleh Allah kepadamu. Kemudian jika mereka berpaling (enggan menerima hukum Allah itu), maka ketahuilah, hanyasanya Allah mahu menyeksa mereka dengan sebab setengah dari dosa-dosa mereka; dan sesungguhnya kebanyakan dari umat manusia itu adalah orang-orang yang fasik.


Demikian adalah firman Allah Subhanahu Wa Ta'ala keatas Nabi Muhammad Sallalahu Alaihi Wassallam dan seterusnya kepada sekelian kita manusia yang mahu beriman denganNya, Rabbul Alamin.


Saudara saudari seIslam denganku,


Kita ini hidup di Akhirul Zaman. Kita ini umat Rasul dan Nabi yang Terakhir sekali dari 124,000 para nabi dan rasul Allahu Ta'ala.


Khataman Nabiyyi Muhammad al Mustafa Sallalahu Alaihi Wassallam sudah wafat meninggalkan kita semua ini lebih dari seribu empat ratus tahun.


Segala tanda tanda Kiamat Kecil yang disabda Nabi Sayyidul Mursalin sudah pun berlaku namun kebanyakan kita manusia tidak mengambil iktibar atau berusaha untuk memperkemaskan iman dan amal ibadah kita kerana kita selalunya leka dengan menjalani kehidupan duniawi yang serba mencabar dan melalaikan kita dari akur terhadap perintah2 dan suruhan2 Allahu Ta'ala.


Jika adapun yang beringat hanya segelintir cuma kerana keadaan itu pun sudah dimaklumkan Rasulullah Sallalahu Alaihi Wassalatuwassalam dengan begitu terperinci dan tepat sekali.


Maha Suci Allah Tuhan Semesta Alam yang Maha Penyabar dengan segala macam kerenah dari angkara kebanyakan kita dipenghujung sejarah peradaban manusia di Akhir Zaman ini.


Sungguh! Bagi saya selaku seorang hamba Allahu Subhanahu Wa Ta'ala ini, tak terhenti amat kagum dengan lautan Rahmat Allah, Malikul Mulk Dzul Jalali Wal Ikram, Sang Maha Pencipta yang Teramat Amat Sabar dengan ragam manusia manusia ciptaan Nya yang tak habis habis membuat segala macam onar dan keterlampauan namun Ia tetap memberikan kita ruang dan peluang untuk menentukan masa depan masing masing?


Namun ruang dan peluang yang Allahu Ta'ala berikan kita disalah guna oleh kesekelian mereka yang mengaku berkuasa dan mempunyai hak ke atas hal ehwal kehidupan kita di dalam tanahair ini!


Baik dari pihak yang duduk bersemayam di atas takhta singgahsana didalam Istana Negara mahupun menteri perdana yang turut sama hidup di istana Seri Perdana di Putrajaya.


Kesekelian para menteri turut bersekongkol dengan puak puak penghina Agama Islam ini dengan mengeluarkan pendapat dan alasan masing masing bahawa Hukum Hudud Allah TIDAK SESUAI dijalankan didalam negara yang mempunyai pelbagai bangsa dan kefahaman masing masing? " Kita belum sedia???"
Hairan saya dengan sikap kesekelian mereka yang mengaku sebagai 'Ulul Amri' ini berkata begitu?


Apakah mereka ini berkepercayaan bahawa ada agama lain yang melebihi apa yang diperturunkan Allah Subhanahu Wa Ta'ala kepada kita?


Apakah mereka ini ~ baik yang mengaku diri sebagai 'Ketua Agama Islam' mahupun yang berkuasa ke atas 'Jabatan Kemajuan Agama Islam' mahu mendiamkan diri dan mengelakkan diri dari terpaksa memilih diantara sistem kehakiman manusia manusia biasa dimuka bumi tanahair ini dari menegakkan Hukum Hudud dan ketentuan Syariah Allahu Rabbi, Tuhan yang Maha Mengetahui dan Maha Adil, Adil dari segala gala makhluk ciptaanNya sendiri?


Apakejadahnya yang mereka dok buat sekian lama ini? Dakwah syok sendiri ke? Jika ada pun para pendakwah nak buat kerja menerangkan tentang hakikat Islam, maka sibuklah pula puak puak ni bertanya tentang tauliah dan segala persijilan belaka! 


Yang dok pegang sijil beratus ribu tetapi kerja dakwah tak buat sungguh sungguh.


Yang dok keluar fatwa gitu gini tak ada nya yang turun padang, menyampaikan risalah Islam pada seluruh masyarakat.


Macam manalah warga Malaysia bukan Islam nak faham? Korang jadikan Islam sebagai hak eksklusif golongan yang gila berhibur sepanjang masa!!!


Orang lain menyampaikan kefahaman dan kepercayaan mereka dengan penuh kasih sayang dan bantuan kewangan serta lain lain bahan dengan mesra. Namun pihak yang kononnya pihak berkuasa agama, muka masing masing kelat nak mampos ; seolah dah seminggu tak buang air besar???


Nak memikat hati manusia macam mana? Jika senyum pun teramatlah susah dan merasakan diri masing masing bagaikan maksum, sesuci embun pagi???


Hablum minallah satu perkara ; hablum minannas jauh panggang dari api!!!


Tak adanya mengikut sunnah Nabi langsong lepas tu eksyen gila babi cuma pandai berfatwa sahaja tetapi memikat hati sesama manusia ~ kosong!


Tengok airmuka pun, ramai yang ca alif but!


Apakah perlu seorang hamba Allah seperti diri saya ini yang cuma bagaikan debu dunia menghabiskan sisa sisa hidup saya di atas muka bumi ini menulis menegur tak sudah sudah akan sekelian para penguasa dan pemerintah Kerajaan Persekutuan Mamluk al Malaisie ini?


HELLO!!!!!


Kemanakah menghilangnya akan sekelian mereka yang mengaku mempunyai ijazah demi ijazah bergulung gulung, memenuhi ruang dinding pejabat masing masing dan tanpa segan silu mendabik dada mengaku diri sebagai ULAMAK diam membisu, menikus bagai cencurut tanah, tak berani keluar dari sarang masing masing menangani keceluparan, kebiadapan dan keterlampauan yang sudah semakin menjadi jadi di Malaysia kini?


Saya amat kecewa membaca satu demi satu kenyataan para pemerintah negara ini memberi alasan bacul bahawa Syariah dan Hudud Allah Azza Wa Jalla belum sesuai untuk dijalankan di-Malaysia ini!

  • Sadarkah mereka ini bahawa setiap dari kita ini hidup menumpang di bumi Allah?
  • Sadarkah mereka ini bahawa Malaikatul Maut senantiasa datang memantau akan kita 70 kali didalam sehari?
  • Sadarkah mereka ini bahawa jantung kita akan berhenti bila bila masa diantara 5 waktu solat wajib seharian kita?
  • Sadarkah mereka ini bahawa nyawa mereka juga pasti akan melayang pada bila bila masa dan walau mereka dikelilingi pasukan pengawal peribadi lengkap bersenjata hebat tara mana dan disebalik tembok tembok kukuh tinggi istana dan kota yang canggih mana sekalipun?


29:57
Transliteration
Kullu nafsin tha-iqatu almawti thummailayna turjaAAoon
Malay
Tiap-tiap diri (sudah tetap) akan merasai mati, kemudian kamu akan dikembalikan kepada Kami (untuk menerima balasan).

Apakah mampu mana mana sultan, raja atau menteri perdana sekalipun berbuat sesuatu untuk memanjangkan usia jika sudah tiba saat dan ajal masing masing?

Bawalah pergi berubat diseantero pelusuk dunia ini sekalipun ; Maut tetap akan menjejakimu!

Bilakah agaknya akan datang saat dan ketika yang sesuai untuk ditegakkan panji panji Allah Subhanahu Wa Ta'ala dibumi bekas Tanah Melayu ini?

Ada mana mana sultan, raja atau dato menteri boleh kabarkan pada kita?

Tahun depan, 2020, bila?????

Semakin ramai pembaca blog yang mengirim komen meluahkan perasaan tetapi diwaktu yang sama tidak pula berani mendedahkan identiti masing masing ; tak macam orang tua ini yang memegang teguh pada prinsip bahawa hidup dan matiku hanya demi Allahu Ta'ala!


Ada yang bertanya saya apakah cukup setakat saya bersuara didalam blog ini membantah akan tindakan mereka ini yang memperleceh dan menghina Agama Allah sesuka hati walaupun diwaktu yang sama berkokok heboh seantero alam bagaikan merekalah juara bangsa dan agama?


Saya ingin bertanya balik pada si-penyoal.


Apakah dia kuasa memerintah yang ada pada diri hamba Allah ini?


Saya juga seperti diri anda yang bertanya. Cuma seorang hamba Allah semata mata.


Saya tidak mempunyai sebarang daya melainkan apa yang Ia kurniakan pada saya.


Kebolehan menulis, menyampaikan kata dan berkongsi ilmu pengetahuan setakat yang mampu saya sendiri mempelajari dan mengkaji.


Ada lautan ilmu diluar sana yang masih belum sempat saya ketahui namun dengan sekelumit apa yang telah sempat saya pelajari, saya menyebarkannya melalui laman blog ini.


Saya tidak mempunyai harta atau kaya raya mampu membeli tanah, membina perkampongan Islami yang diredhai Allah.


Saya cuma seorang warganegara yang miskin harta dunia tetapi Alhamdulillah, masih mampu berusaha memperingatkan semua akan apa dia yang perlu kita lakukan bersama yakni menegakkan Syiar Islam sedaya upaya kita?


Saya tidak mempunyai pengikut berjuta juta untuk menggerakkan massa ke arah sistem hidup Khilafah Islamiyyah.


Yang saya ada hanya nafas dan akal kurniaan Ar Rahman dan kemudahan berkomunikasi secara maya.


Jika terpulang kepada kita dengan mempunyai walau sekelumit kuasa 'Kun Faya Kun' maka saya percaya sudah ramai yang hangus, hilang tak berkesan lagi andainya kita dikurniakan Allah Rabbi dengan daya kuasa sebegitu?


Ada yang buat salah pada kita? ZZZZZZTTTTTTT!!!! Kapowww!!! Terpancar halilintar membakar hangus rentung mana mana malaon yang membuatkan kita murka?


Namun, Maha Suci Allah yang Maha Pengasih, Maha Penyayang membiarkan kita hidup ikut suka namun keatas bahu sang pemerintah dan mereka yang diberi kuasa, diletakkan tanggungjawab untuk memastikan bahawa kehidupan manusia dibawah jajahan takluk masing masing, diperintah menurut hukum hakam yang diwahyukan secara terus dari Rabbul Alamin didalam bentuk ayat2 suci dan firman Allahu Ta'ala didalam Kalam Allah, Al Quran Al Karim.


Usaha agama ini bukan boleh dilakukan secara infiradi.


Harus secara berjamaah. Tetapi jamaah Muslimin na wal Muslimat hari ini sebegitu banyak dan berpuak puak. Bagaikan enau didalam belukar. Cuma hendak melepaskan pucuk masing masing.


Tak ada ukhuwwah Islamiyyah. Engkau kata aku ; aku mengata engkau!


Sampai bila???


Hanya mereka yang diberi kuasa keatas kita mampu untuk menentukan tarikhnya namun melihat kepada cara dan gaya masing masing cuba mengelepiaqkan* diri dari mengambil keputusan yang pasti akan merubah arah tuju negara yang sedang cacamarba ini, nampaknya sampai tiba Hari Kiamat juga lah gamaknya???


Wallahu'alam bissawab.


* Melepaskan diri ~ loghat utara

16 comments:

C L J said...

Sallam.
Terima kasih atas panduan dengan nas yang nyata.
Inshaallah kita cari jalan dan akal untuk menyampaikan dengan mudah, ringkas dan berkesan kelak.
TK.

Salleh said...

Jangan kamu ikut kehendak mereka aku pikor kalau undang2 Allah kata A, dia nak buat B maka jangan ikut depa.Kalau mereka suh menipu, kita jangan ikut jang. Kalau mereka cakap kena pecah belah sama muslim, kita jangan ikut jang. hukum tuhan kata jang.hudud jugak tu jang.Tambah2 kita pakai sistem Allah.Kok ye pon jang sistem ni sesuai kalau sistem raja berkuasa penuh jang, tiada demokrasi, senang lah jang.realistik dan sesuai mcm Nabi perintah.Pasal orang kapir bernaung bawah kita dan depa tak ada kuasa penentu pemerintahan.Tapi bila part demokrasi ni,orang kapir ada kuasa penentu, maka kena pikior panjang2 lagi la kot jang.Jangan pikior pendek2.tak layak jadi ulamak kalo pikior pendek2 ni jang.Orang kapir ada juga kuasa menyokong dan menolak.Sistem yg benarkan jang. Dipersetujui oleh orang islam baik yg berjubah atau yg bersegheban atau yang free hair jang.pikior jang.alamak banyak lagi jang kalau nak ikut emo nak laksana semua jang.Buat haji pon wajib jang pada yg mampu.pada yg tak mampu tak dapek buek apo la jang.yang tak mampu ada kaki tangan tuhan anugerah ada alasan ke jang tak buat haji tak usaha cari kemampuan?sempurna belaka jang nikmat Allah,cukup sifat.bagi alasan tak mampu lagi jang.dah usaha belum jang?mampuih jang.

Salleh said...

sambungan.tangguhlah haji sampai ke tua jang.maaf panjang.

Cricket said...

Isu Hudud..

Kita belum sedia..

Majlis Fatwa Kebangsaan tidak mahu hukum Allah jadi permainan politik..

http://3.bp.blogspot.com/-VD2Atz6VJrY/ToFxXYpeExI/AAAAAAAACuY/tAADUFW9Czs/s1600/hudud.JPG

Sah ! tak lama lagi akan ada la puak-puak tertentu yang akan kata ini semua ulama UMNO - ulama dunia, ulama su' yang tidak akan mencium bau syurga.

dinturtle said...

salam tuan mamu,

Katakanlah kita ambil 1993 sebagai tarikh mulanya kita kata yang negara belum bersedia untuk Hudud.

Baik Pas dan Umno - Apakah usaha yang telah dilakukan KE ARAH mempersiapkan kesediaan negara ?

Selagi tidak dimulakan usaha kearah kefahaman Hudud kepada rakyat, sampai bila pun negara tidak akan bersedia !

Yang duk berulang, tiap kali dekat pilihanraya, bermulalah sesi tuduh menuduh, cabar mencabar mengenai Hudud.

Hampir 20 tahun ! Kalaulah deraf Hudud Pas itu dibawa berbincang dengan para ulama dan bijak pandai negara dan dunia , walaupun hanya sekali setahun, pasti ia sudah hampir lengkap.

Isunya, apakah ada keikhlasan baik dipihak Pas maupun Umno untuk merealisasikan Hudud ?

Muhammad Syahmi said...

Saya setuju Majlis Fatwa kata hukum Allah jangan dijadikan modal politik untuk meraih populariti, tapi bantah kenyataan yang mengatakan kita masih belum bersedia.

Tanah Melayu sudah 54 tahun merdeka. takkan 54 tahun kita masih belum bersedia untuk melaksanakan sistem Allah dengan alasan rakyat Malaysia masih belum memahaminya? Selama 54 tahun, apakah ia tidak mencukupi?

Nabi Muhammad saw sendiri memerintah Madinah al-Munawwarah hanya 10 tahun selepas 13 tahun menekankan aspek ketauhidan kepada Allah di Makkah. Masyarakat Madinah juga masyarakat yang majmuk; ada Islam, ada Yahudi, juga Kristian atau Nasrani. Adakah disebabkan baginda adalah seorang Rasul, maka ia menjadi mudah? Tidak. Nabi Muhammad memerintah dan melaksanakan setiap perintah Allah sebagai panduan kepada kita, tidak kira sama ada kita demokrasi, monarki, dan sebagainya. Tiada alasan.

Saya sokong ketua pembangkang Kelantan (saya tak ingat nama) berdasarkan apa yang saya dengar di berita tempohari yang menyokong sekiranya Kelantan ingin melaksanakannya. Sikap ini seharusnya diteladani semua wakil rakyat supaya mengetepikan sebarang fahaman politik agar kita dapat mendaulatkan sistem Allah.

Jika dikatakan ia melanggar Perlembagaan Persekutuan seperti dakwaan Karpal, semua ahli parlimen yang mengaku Islam sepatutnya berpakat untuk mengubahnya agar sistem Allah dapat dijalankan tanpa sebarang halangan.

Sudah 54 tahun kita merdeka, bila agaknya ia dapat dilaksanakan? Takkan nak tunggu 100 tahun kot baru rakyat Malaysia nak faham? Jenayah pun makin meningkat...

Wallahu a'lam

Harimau-Menaip said...

Assalamualaikum.

Pertamanya, nama saya Mohammad dan seperti kebiasaan amalan umat Melayu, ia dipendekkan menjadi Mohd. Terasa juga bila Tuan sebut tukang komen yang tidak bernama. ;)

Kedua, pelik saya dengan kenyataan "kita tidak bersedia". Jika ia dari mulut kuffar, mungkin saya "agak faham".

Kalau ia keluar dari mulut orang pandai agama, ia adalah tandasoal.

Adakah ia juga bermaksud mereka tidak bersedia mengikut Al Quran dan Sunnah secara menyeluruh? Sekarang pun, pematuhan terhadap suruhan Allah dan Sunnah adalah agak selektif.

Perkara yang tidak dibuat Rasulullah SAW diperjuang mati-matian. Bab tu, mereka sudah bersedia sangat-sangat.

Sedih saya. Hendak saja saya melempang Karpal Singh tapi apa kan daya tangan tak sampai. Sekadar saya berdoa dan tidak redha kepada dia didalam hati dan keluar melalui mulut.

Namun, tiada pula ulama-ulama ini memberi amaran kepada Karpal. Karpal menghina hukum Allah di negara yang diperintah orang Islam!

Ini bukan main-main. Jika benar perlembagaan menjadi penghalang, PINDA!

Kepala hotak depa berjambui kalau meletak perlembagaan diatas Al Quran dan Sunnah.

Wallahua'lam.

tokgaru said...

Jangan marah2 bila mereka tidak mahu terima Hudud. Mereka bukan saja2 tak mahu terima. Mereka akan terima jika mereka faham dan tahu apa itu Hudud.

DAP, MCA dan Gerakan tak mahu Hudud kerana mereka tak faham dan tak nampak apa baiknya Hudud.

Mungkin pemimpin Umno yang tak mahu Hudud dengan berbagai alasan .. mereka juga seperti pemimpin DAP, MCA dan Gerakan .. kurang faham dan belum nampak bukti keberkesanan Hudud.

Pas perlu lebih aktif lagi mengadakan majlis2 penerangan berkenaan Hudud. Insyallah bila semua pemimpin faham apa itu Hudud dan apa kelebihan Hudud, bukan setakat Kelantan saja malah satu Malaysia pun boleh apply Hudud.

Rakyat bawahan macam kita ni nampaknya tak ada masalah dengan Hudud. Rakyat faham Hudud itu hukum tuhan yang khas untuk orang islam saja.

Cricket said...

Der.. hudud tu hukuman berkaitan JENAYAH.. dalam isu ini.. jika hudud mahu dilaksanakan..Orang2 bukan islam yang tiada kitab rujukan seperti penganut2 agama ibrahimiah yang lain kena turut..

Tiada pengecualian..

Sama la juga semasa di akhirat kelak.. jika Allah mahu menghukum.. hukuman yang dikenakan sama sahaja.. tiada dwi pilihan.. tak kira dia tu kafir ke musyrik.

Talhah said...

Apabila

- orang Islam tak bayar zakat kena hukum macam tak bayar cukai pendapatan.

- Kita tak bayar hutang Bank Islam, Bank Islam dakwa kita di Mahkamah Syariah.

- Tak guna sistem bank kovensional

- apabila sekurang-kurangnya 75% masjid dipenuhi pada setiap waktu

- orang islam tak berhutang kat courts mammoth untuk TV LCD baru -lagi ada riba tu.

- kereta wira kesayangan kita beli cash bukan bayar dek ARAB Malaysian Finance- kan ada riba tu

- 90% kedai-kedai di KL dimiliki umat Islam dan lain lain bandar besar.

- surat tuntutan dari Astro jika kita bayar lambat tidak diugut dengan kos + faedah dari peguam Astro.

- apabila sekurang-kurangnya 75% penanam sayur penternak ayam ialah umat ISlam.

- apabila orang Islam Malaysia faham hakikat bahawa anjing dan babi ialah makhluk Allah yang mulia juga, semulia kucing dan unta Rasulullah sendiri s.a.w.

- apabila Nik Aziz sendiri boleh jadi tukang rejam. Sekarang beliau tidak layak sebab beliau ialah ahli parti politik. Bagaimana jika ada ahli Pas berzina? Gugur kelayakan Nik Aziz untuk jadi tukang rejam. Dengan kata lain seluruh ahli-ahli parti politik termasuklah Umno tidak layak jadi tukang rejam sebab boleh timbul keraguan dan tidak sepenuhnya bebas.

- Kita berani untuk merejam jika penzina itu rakyat Jepun/ARab saudi, AMerica Syarikat/Bhutan/ atau Imam Besar masjidil haram (jangan lupa mereka juga manusia), Syeikul Al-Azhar, Mursidul AM, Timbalan Presiden parti Politik, Ketua de Facto parti politik, Perdana Menteri, Dato-Dato, Tuanku-tuanku ( ampun Tuanku patik sekadar memberi contoh) tanpa ragu-ragu dan prejudis. Kalau tak berani jangan cakap banyak nak buat hudud kalau tidak kita jadi munafik sahaja. Cakap mulut boleh laaa.

- DAN banyak lagi apabila-apabilanya.

Kita belum bersedia - maka langkah pertama jika dilihat dari senarai di atas marilah kita selesaikan urusan zakat kita dahulu. Mari kita selarikan sistem cukai pendapatan dan hasil dalam negeri dengan sistem zakat kita supaya kita boleh kesan orang-orang yang tak bayar zakat.

tokgaru said...

Mahaguru

Kadang2 saya terfikir juga. Tak kan Hudud saja yang kita harapkan untuk mendsiplinkan orang islam. Sekarang tanpa Hudud pun kita ada undang2 jenayah syariah bagi tiap-tiap negeri untuk apply kepada orang islam yang langgar hukum tuhan.

Nak buat Hudud, kita ada macam2 punya halangan dan kekangan. Kenapa tidak kita perbaiki undang2 jenayah syariah yang sedia ada ... mana2 peruntukan yang longgar kita perketatkan, mana2 hukuman yang nampak ringan kita perberatkan, mana2 denda yang nampak "kacang" kata orang kita tambah nilai biar dia jadi "kacang-kacang" pula.

contoh : hukuman penjara daripada sebulan kita up-kan kepada setahun. denda RM1000.00 kita up-kan kepada RM10,000.00. kita buat penambahan 10 kali ganda bagi setiap jenis hukuman, kalau 10 rasa kurang kita up kepada 20 kali ganda.

Saya rasa ini lebih mudah di buat daripada duk berhempas pulas nak buat Hudud. Hasilnya Hudud tak jadi yang terjadi adalah perbalahan dan perpecahan sesama melayu dan islam.

Minta mereka-mereka yang boleh melakukan transformasi kepada undang jenayah syariah tolong bergerak lah sikit, jangan duk tidur dan duk mentekedarah gaji buta untuk nak bela anak bini hangpa.

Korang suka ke tengok melayu Umno dengan melayu Pas berbalah tak habis2 kerana Hudud ? Leceh lah beb.

hamsor said...

Bro...

10 years back if ppl were to read this piece of news, Im sure they will give all sorts of negative comments scaring the people off about hudud..but alhamdulllah...now you can see the difference...

and funny thing is, while the non-muslims are not sure or trying to argue on the positive and negative points in this hudud law, the malays (read MUSLIM) are still very much divided and not ready for hudud!

http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/nik-aziz-saya-jamin-hudud-tidak-libatkan-bukan-islam/

ikhwan said...

Salam Tuan Mamu

Saya sangat bersetuju dengan pandangan saudara berkenaan hukum hudud.

Sampai bila kita mahu mengatakan "tidak bersedia"?

Jika begitu apakah "persediaan" itu sedangkan kita laksanakan atau semata mata alasan?

Tidaklah menjadi kehairanan melihat orang kafir menolak perlaksanaan hukum hudud tetapi adalah amat menjengkelkan melihat dsegelintir kita orang islam dan orang melayu islam berpendirian serupa!!

Secara prinsipnya kita semua mesti bersetuju yang hukum hudud adalah hukuman terbaik dan mesti dilaksanakan.

Sangatlah tepat jawapan saudara kepada anon anon yang menyindir kita ini "bising bising" diblog. Seperti kita saudara...apa lagi yang kita boleh buat?? kita bukan pemerintah, kita bukan ada kuasa...kita hanya sekadar dapat bersuara.... nak mengundi pun dah menjadi serba salah...nampak tak ada harapan pada parti yang memerintah (BN) mahupun parti yang mungkin memerintah (PR) untuk melaksanakan hudud.

Teruskan perjuangan Tuan Mamu!

-ikhwan

manfrommachap said...

Majlis Agama Islam is correct. We cannot take Islam as a whole nor can we take the Quran wholly. We should only take those part in Islam that suits our needs and ignore the rest and the same apply to the Quran and Hadis.

I really envy TGNA. Tanggung jawab dia sebagai pemimpin Islam telah pun dilaksanakan nya tetap Allah akan nilaikan usahanya untuk menegakkan syiar Islam. Bagi meeka mereka yang berugama Islam tetapi memesong kan usha TGNA dan lebih teruk lagi menyindir dan tawakan usaha beliau, semoga Allah ampunkan dosa dosa mereka. Teringat pula cerita cerita riwayat Nabi Mohhamad yang dikasihi semasa beliau cuba untuk mengembangkan Islam dibumi Arab. Tentangan,tuduhan dan alasan mengarut seperti belum sedia, tak sesuai , yang diterima seakan akan sama dengan TGNA.

pujangga kaki lima said...

Pandangan yg baik

hamsor said...

Asslamualaikum bro..

ah...politics aside..

I was searching for a nice halal steamboat restaurant in Ipoh and come across this chinese mualaf brothers blog..

Just read the blog and found his story interesting..sharing is caring bro..hehe

http://lifemualaf.blogspot.com/2011/02/family-reunion-lunch-at-chinese-new.html