Part of the Do'a Iftitah

"Verily my solats, my ibadah, my life and my death I surrender to Almighty Allah, Creator and Lord of all the worlds. Never will I associate anything with Him. So am I commanded and I am of those who are Muslims."

The Muslim Bloggers Alliance

The Muslim Bloggers Alliance
Bringing Muslim Bloggers Together

Thursday, October 27, 2011

Bila 'Imam' berseluar atau berkain labuh.....


Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.


Tuan tuan saudara saudara seIslam yang kukasihi sekelian.


Saya percaya ramai di antara kita yang faham akan tatacara dan cara sepatutnya seseorang 'Imam' berpakaian sudah pasti akan terkilan bilamana sesiapa yang dilantik menjadi imam, samada sementara atau kekal tidak mengamalkan cara sunnah Rasul Salallahu Alaihi Wassallam berpakaian tidak menutupi buku lali kaki.


Di akhirul zaman ini, sudah kerap saya melihat golongan imam yang tidak mematuhi larangan Nabi Muhammad Sallalahu Alaihi Wassallam.


Jika ada di antara anda yang melihat sedemikian, harap tegur lah 'imam imam' berkenaan dengan secara berhemah. 


Sesungguhnya Rasul Sallalahu Alaihi Wassallam telah bersabda melarang kita kaum lelaki yang beriman dari melabuhkan pakaian kita sehingga menutupi buku lali kaki kerna ianya melambangkan kesombongan seseorang dari zaman jahiliyyah lagi. 


Nak kena ada ilmu menegur dan menasihati golongan imam dan pemuka Islam ini sebab mungkin ada yang akan melenting memarahi kita pula jika tidak kena dengan cara menegur akan mereka itu?


Almaklum sajalah kerna ego manusia tetap bersarang didalam dada setiap dari kita tak kiralah siapa kita ini? 


Nak kena tahu teknik dan taktik bagaikan merejam lembing tembus ke belakang tetapi bila dicabut tak setitis darah yang terbit! Fuyoo! Nak kena belajar 'skills' nasihat seperti ini. Efektif syeikh! :)


Barangsiapa yang tidak mengendahkan larangan Rasulullah Sallalahu Alaihi Wassallam sesungguhnya sengaja menempah tiket ke Narr al Jahannam.


Sampaikanlah peringatan ini kepada sesama Islam. Mudah2an anda diberkati Allahu Ta'ala kerna menyampaikan nasihat ini yang diwariskan dari Muhammad ibni Abdullah, Sayyidul Mursalin.


Insya Allah.