Part of the Do'a Iftitah

"Verily my solats, my ibadah, my life and my death I surrender to Almighty Allah, Creator and Lord of all the worlds. Never will I associate anything with Him. So am I commanded and I am of those who are Muslims."

The Muslim Bloggers Alliance

The Muslim Bloggers Alliance
Bringing Muslim Bloggers Together

Sunday, June 10, 2012

Nik Abdul Aziz Nik Mat berani memperlekehkan Rasulullah SAW!

Nik Aziz penghina Nabi Muhammad SAW
Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.


Artikel ini adalah sebagai jawapan saya kepada ulasan2 penghantar komen berkenaan isu Nik Aziz bercakap lepas menyentuh perkara Hijrah Rasulullah SAW dari Makkah ke Madinah hanya kerana hendakkan kerusi politik didalam artikel saya disini.


Terimakasih kepada saudara2 berkenaan kerana sudi singgah sekejap dilaman blog hamba ini dan berkongsi fikrah saudara2 berkenaan isu kenyataan Nik Aziz ini.


Sebenarnya Nik Abdul Aziz Nik Mat, Mursyidul Am PAS pun cuma seorang manusia biasa sama seperti kita semua. 


Pangkat dan kedudukan beliau sebagai Menteri Besar Kelantan tidak sepatutnya membuatkan beliau berasa diri tidak boleh ditegur atau dikritik kerna di Yaum al Mahsyar nanti beliau sudah tentu akan dipersoal oleh Rabbul Alamin akan setiap kata dan amalan beliau semasa berkuasa di muka bumi ini?


Pepatah Melayu yang dikiaskan dengan resmi padi ~'Semakin berisi semakin tunduk' seharusnya menjadi ikutan Datuk Nik Aziz Nik Mat dan setiap penguasa atau pemerintah yang lain hatta Tuanku2 Raja dan Sultan2 Melayu jua!


Semua orang yang mempunyai walau sedikit pangkat dan kedudukan akan di soal di Akhirat nanti akan apakah yang ia telah kerjakan termasuklah diri kita sendiri?


Bab laporan bahawa Nik Abdul Aziz telah berkata bahawa Nabi Muhammad Sallalahu Alaihi Wassallam 'lari tengah malam buta pergi meninggalkan anak bini dari Makkah ke Madinah kerana HENDAKKAN KERUSI @ KUASA POLITIK!' memang boleh dikatakan sebagai kenyataan yang cukup tidak bertanggungjawab dari mulut seorang manusia yang jauh melukut ditepian gantang Rasulullah Sallalahu Alaihi Wassallam!!!


Sekiranya memang benar bahawa itulah perkataan perkataan yang telah disebut dari mulut Nik Abdul Aziz Nik Mat maka kita sebagai ummat Nabi Muhammad Sallalahu Alaihi Wassalatu Wassallam wajib bangkit membidasnya tetapi bukan selaku orang biadap yang tidak kenal adat resam mahupun sopan santun yang menjadi teras kehidupan warga Tanah Melayu ini!


Kita wajib menegur perbuatan ini tetapi dengan cara yang berhemah dan saksama.


Tidak boleh kita memaki hamun Nik Abdul Aziz Nik Mat sesuka hati kita kerana ia sudah tua dan adat kita adalah menghormati orang tua dan menegurnya dengan cara bidalan ataupun dengan cara 'bagaikan menarik rambut dari tepung ~ jangan sampai rambut itu terputus atau tepung berselerak!


Dewasa ini saya perhatikan bahawa sudah menjadi lumrah orang orang di dunia Alam Melayu ini lupa akan kebiasaan kita untuk berkata dengan bahasa yang sopan dan pendekatan yang budiman.


Masing masing melatah memaki hamun ikut sedap mulut sahaja dan tidak selaku orang yang beriman.


Walaupun kita marah dan geram terhadap Nik Abdul Aziz Nik Mat janganlah kita turut semberono mengikut nafsu ammarah kita dan terus mencaci mencarut sesedap mulut!


Nabi Muhammad Sallalahu Alaihi Wassallam mendidik kita supaya berhati hati melepaskan kata kata.


Nabi menyuruh kita supaya bersabar dan tunggu sehingga jiwa kita kembali tenang sebelum meneruskan tindakan membalas kenyataan atau perbuatan.


Ada pepatah Inggeris yang berbunyi 'Two wrongs don't make a right!'


Maknanya 'Dua perbuatan yang salah tidak akan menghasilkan sesuatu amalan yang betul'.


Saya sebenarnya ingin menonton dahulu rakaman video jika ada yang menunjukkan Nik Aziz berkata begitu sebelum memberi respons atau tindakbalas yang sepatutnya sebab itu saya memilih berwaspada didalam penulisan saya didalam artikel di atas ini kerana tidak mahu diri saya ini pulak terjebak didalam berlaku tidak adil terhadap diri Nik Abdul Aziz sekiranya laporan Utusan Malaysia berkenaan tidak tepat?


Namun saya rasa tidak salah bagi saya selaku seorang Blogger Muslim memberikan pandangan saya secara am menasihati para pembaca blog saya ini supaya berwaspada sebelum berkata sesuatu terutama sekali tentang apa apa perkara yang menyentuh peribadi Rasulullah Sallalahu Alaihi Wassallam, insan termulia yang diciptakan Allahu Rabbul Alamin sehingga tidak bermakna Syahadah kita memperEsakan Allah selaku Tuhan kita jika tidak di ikuti dengan persaksian kita bahawa Muhammad ibni Abdullah, Sayyidul Mursalin, Khataman Nabiyyi al Ummi, Rahmatulil Alamin sebagai Pesuruh Allah Azza Wa Jalla yang terakhir dan teragung!


Siapalah kita semua ini hatta Nik Abdul Aziz Nik Mat sendiri jika hendak diperbandingkan dengan peribadi Rasulullah Sallalahu Alaihi Wassallam???


Tak setaraf kita dan juga Nik Abdul Aziz atau sesiapa sahaja yang lain untuk dipersamakan dengan walaupun sezarrah debu di tapak kaki mulia Nabi Muhammad Sayyidul Mursalin!


Inilah yang seharusnya kita semua faham bahawa tanpa Nur Muhammad Sallalahu Alaihi Wassallam tidak akan Allahu Ta'ala menciptakan sekelian isi alam maya ini!


Tidak layak bagi sesiapa pun termasuk juga Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat untuk memperlekehkan peribadi Rasulullah Sayyidul Mursalin didalam apa cara sekalipun!


Dahulunya Nik Aziz pernah berkata bahawa Nabi Muhammad Sallalahu Alaihi Wassallam sebelum diangkat Allahu Ta'ala menjadi RasulNya cuma sama seperti mana mana budak budak kampong!


Kemudiannya Allah Subhanahu Wa Ta'ala boleh secara rambang memilih untuk menjadikan Baginda Sallalahu Alaihi Wassallam untuk menjadi RasulNya yang teragung dan terakhir???


Keliru tahap gabanlah Nik Abdul Aziz Nik Mat yang boleh terlepas cakap macam itu!


Cuba tengok cara Mursyidul Am PAS hina Nabi Muhammad Sallalahu Alaihi Wassallam didalam rakaman video dibawah ini dan Ustaz Kazim Elias membidas Nik Aziz sebab hina Rasulullah Sallalahu Alaihi Wassallam:

Saya memang cukup hairan bagaimana seorang yang mengaku dan menerima menjadi Mursyidul Am PAS @ sebuah parti politik yang dahulunya berteraskan perjuangan mendirikan sebuah negara dan daulah Islamiyyah di bumi Semenanjung Tanah Melayu ini boleh begitu cuai dan cemerkap didalam berkata tentang peribadi Rasulullah Sallalahu Alaihi Wassallam???


Inilah yang selalu saya peringatkan sesama Islam dengan saya supaya sebelum berkata kata mengenai sesuatu apatah lagi bila berkenaan peribadi Nabi Muhammad Sallalahu Alaihi Wassallam supaya mengkaji dan menyelidik terlebih dahulu dan memastikan kesahihan pendapat ataupun fikrah kita itu sebelum berkata, menulis atau mengulas tentang Baginda Sayyidul Mursalin!


Selagi Nik Abdul Aziz Nik Mat tidak mengeluarkan kenyataan memohon maaf kepada seluruh umat Islam kerana terkhilaf memperlekehkan Rasulullah Sallalahu Alaihi Wassallam, maka kita tidak harus berdiam diri membiarkan ia bebas bercakap sesedap mulut!


Apa kita nak jawab pada Rasulullah Sallalahu Alaihi Wassallam di Yaum al Mahsyar nanti bila Nabi Muhammad Sayyidul Mursalin bertanya kepada kita kenapakah kita sanggup membiarkan orang seperti Nik Aziz memperlekehkan diri Baginda semasa kita dok hidup kat dunia ini???


Jika kita ini mengaku menjadi umat Nabi Muhammad Sallalahu Alaihi Wassallam, maka jatuh wajib kita tibai balik sesiapa sahaja yang berani menghina Nabi termasuklah Nik Abdul Aziz Nik Mat!


Ayuh saudara saudari kita mempertahankan maruah dan peribadi Rasulullah Sallalahu Alaihi Wassallam!


Bila kita dibangunkan semula di Yaum al Mahsyar nanti, kita nak kena mengadap Allahu Ta'ala dan Rasulullah Sallalahu Alaihi Wassallam! Bukan Nik Aziz atau mana mana Raja atau Sultan sekalipun!


Hidup hanya demi Allah Subhanahu Wa Ta'ala dan Rasulullah Sallalahu Alaihi Wassallam!


Cuba kita lihat Surah Al Ahzab Ayat ke 56 didalam Al Quranul Karim:


Bismillahirrahmanirrahim
Dengan nama Allah, Maha Pengasih, Maha Penyayang33:56
Transliteration
InnAllah ha wamala-ikatahu yusalloo na' alan Nabiyyi * Ya ayyuhal lathee na 'amanoo sollu 'Aalayhi wassallimu tasleema!
Malay
Sesungguhnya Allah dan malaikatNya berselawat (memberi segala penghormatan dan kebaikan) kepada Nabi (Muhammad s.a.w); wahai orang-orang yang beriman berselawatlah kamu kepadanya serta ucapkanlah salam sejahtera dengan penghormatan yang sepenuhnya.Sesungguhnya kita ini hidup di Akhirul Zaman dimana terdapat ramai ulama' suu' yang mengajar perkara karut marut bersulam seli dengan pendapat sendiri yang banyak membawa kerosakan dari kebaikan didalam kerja seharian mereka!


Pilihlah guru atau mursyid yang sebenar dan berwaspadalah wahai saudara saudari seIslam dengan ku dari terikut para penghina dan peleceh Nabi Muhammad Sallalahu Alaihi Wassallam.


Semoga Allah Subhanahu Wa Ta'ala memelihara kita semua dari terjebak bersama mereka yang ternyata keliru didalam pegangan akidah mereka terutama yang berkaitan dengan pemahaman tentang siapakah dia Rasulullah Sallalahu Alaihi Wassalatu Wasallam?


Wabillahi Taufik Wal Hidayah.


Wassalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.


Debu dunia,
Haji Zainol Abideen @ Mahaguru58
Bandar Tun Razak, Kuala Lumpur,
MALAYSIA

7 comments:

nasa said...

Assalamu alaikum,
Maaf mencelah. Apbila mengikuti VCD ceramah serta ucapan TGNA, saya dapati cara pertuturan TG amat mudah difahami memandangkan penyampaian beliau yang mengikut keilmuan pendengar. Ataupun kupasannya mudah supaya pendengarnya faham. Maka kadang keluarlah perkataan ' budak kampung" contohnya bagi menyatakan kesucian fikiran Nabi s.a.w... seperti membandingkan budak kampung yang tak tercemar gejala sosial budak bandar. Hayatilah penyampaian beliau dan jangan mudah menuduh

panglima perangcyber said...

Perkataan Nik Aziz banyak merendahkan kedudukan Nabi.

Kita tidak mahu menghentam sembrono walau kita tahu beliau memang anti Maulid Nabi sehingga ia dihentikan di Kelantan sejak beliau memegang kuasa.

Selain itu beliau pernah mengatakan Nabi juga amal kroni kerana mertua baginda dipilih jadi khalifah selain menantu baginda.

Walhal Majlis Syura sebenarnya yang memilih mereka.

Kita kena sedarkan bahawa nik aziz adalah wahabi aka khawarij yg perlu ditolak.

Sebab itu saya haramkan diri memanggil beliau tok guru kerana perbuatannya.

Wallahu Alam

nonbal said...

Salam tuan, saya setuju sangat dengan usul tuan supaya kita berhati2 dlm berkata-2, tambahan kpd orang2 yang berpengaruh.
Mengenai ketinggian taraf nabi dan para sahabat disisi Allah, ulamak2 tabien (kalau silap betulkan) pernah mengungkap bahawa taraf mereka dibandingkan dengan taraf para sahabat disisi Allah, mereka mengumpamakan diri umpama debu dikaki kuda para sahabat bukan lagi Rasullullah. itu adalah tabien yang zaman mereka hanya selepas zaman sahabat. kita boleh bayangkan taraf kita yang telah beribu tahun lebih dari zaman tersebut.
Untuk En. Nasa, TG Nik Aziz bukan sekali tersilap atau tersasul, tapi berkali-kali. Tak salah untuk menegur beliau kerana beliau juga terdedah kpd kesilapan, tapi jangan terlalu taksub kerana taksub adalah umpama memberi ruang kpd syaitan untuk menipu kita.

Anaksi A. said...

sama ada nak kiaskan budak kampung dgn maksud kononnya tidak tercemar, apa yang jelas Nabi saw tetap tidak sama seperti budak kampung yg lain dan Baginda saw tidaklah dipilih secara rawak oleh Allah swt utk diangkat jadi rasul.

jikalau benar penyampaian nik aziz mudah difahami ikut, maka beliau sepatutnya keluarkn kenyataan yg benar2 mudah difahami dan tidak perlu nak diselami dalam2 utk ditafsirkan.tp kelihatannay Nasa sendiri terpaksa menafsirkn perkataan budak kampung itu. jd jelas, apa yg tuan Nasa kata ttg ucapan nik aziz mudah difahami adalah tidak tepat sama sekali.

daceman said...

Salam tok mamu, terima kasih atas kupasan isu ini. Kita berjuang untuk Allah, untuk Islam, mana yang betul, kita terima, mana yang salah, kita tegur.

http://m.youtube.com/watch?v=-K987Z7_7fY

Teruskan usaha dakwah saudara.

dad said...

salah tu nasa
taraf dia sebagai MB dan tok guru, bila nak memudah kan, jgn la terlalu mudah.
perbandingan Nabi dengan budak kampung tu, tak kene langsung. mengapa perlu di banding kan?
kalau lah budak kampung di kelantan byk kaki gian, mcm mane?
utk membuat penafsiran, sekurang kurang nya ambil berat la sikit terjemahan itu. cara yh nik aziz buat secara sembrono. tak kena dgn taraf tok guru atau MB.

Al Falah said...

Assalammualaikum.
Benar kata tuan, yang TGNA adalah manusia biasa. Dia orang politik yang dilantik oleh ahli politik. Kalau dalam PAS, orang yang berani cakap yang orang lain tak berani cakap pasal agama, dah dipanggil ustaz. Kalau orang tu ustaz dipanggil Tuan guru. Kalau dalam PAS yang paling berani cakap tak bertapis adalah TGNA dan Mat Sabu dan beberapa lagi ustaz yang bukan ustaz.
Kita sebenarnya tak perlu dengar dari orang yang cakapnya, perkataannya, bahasanya yang mengelirukan akidah umat. Kita jangan jadi jumud. Banyak lagi ulamak-ulamak yang besar yang boleh bercakap dengan jelas, bahasa yang elok, iklas memberi ilmu dan nasihat. Tidak ada paksaan dan tekanan dengan ugutan bala dan neraka.
PAS dan TGNA telah banyak mencemarkan Islam dan rasulnya kerana hendak semua orang menjadi pengikutnya bukan pengikut Rasul Allah dan jadi hamba Allah. Tak banyak bezanya dengan Anuar Ibrahim, guna nama-nama ilmuan dan negarawan yang baik-baik, supaya nampak dia baik.